Přejít na obsah

DiDiDi

Uživatel
  • Příspěvky

    62
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele DiDiDi

  1. DiDiDi

    HDCP

    HDCP přináší problémy, i když člověk má moderní GPU i monitor. Multimonitor nebo (nedejbože) multiGPU setup ve Woknech, Linux, adaptéry/splittery HDMI/DP atp. Můj monitor HDCP umí jen na některých vstupech (a ne v nejnovější verzi, což je u ne4k monitorů celkem normální, protože používají starší verze HDMI i DP, anžto nepotřebují bandwidth těch novějších). Taky MUSÍTE použít HW dekodér v GPU, se SW dekodérem to nefunguje.
  2. DiDiDi

    Modem Compal

    ? Kdyby byla možnost si pronajmout/koupit pouze DOCSIS 3.1 modem/bridge za menší prachy, tak to udělám, ale ta pokud vím u Vodafone není (naposledy DOCSIS 3.0 modem-only v dobách UPC).
  3. DiDiDi

    Routovany subnet

    Jestli mi seberou současné 3 veřejné (dynamické) IPv4, tak budu hodně mrzutý. Snad za to nabídnou aspoň full dual stack a stále aspoň tu jednu IPv4... A taky doufám, že se do té doby rozhoupe T-Mobile s IPv6 na mobilní síti. Pořád mi přijde vtipné, že kdybych měl v současnosti T-Mobile na mobilu i doma, tak se domů nepřipojím.
  4. Jak to mám vědět? Já vidím jen mizerný (vzhledem k bitratu) výsledek. H264 při daných bitratech rozhodně může vypadat líp.
  5. Pěkné, tj. kdyby to oboje bylo 1080p (což není, H264 je interlaced) a H264 enkodér použitý ČT nebyl takový paskvil (což bohužel je), tak by to při daných rozdílech v bitratech mohlo vypadat +- podobně kvalitně, možná kromě Sportu, kde HEVC s pouze o ~1,3 Mb/s nižším bitratem bude asi lepší každopádně. Za stávajících okolností (1080i + mizerné enkódování do H264) to bohužel vždy vyhraje HEVC (viz to staré vlákno). A samozřejmě platí, že se stejnými bitraty by HEVC bylo lepší ještě výrazně víc...
  6. Úspornou patlaninou? 😄 H265 (za předpokladu použití rozumného enkodéru a rozumného nastavení) je za stejného bitratu vždy lepší než H264 (v podstatě s libovolným enkodérem). Jediná slabina H265 oproti H264 je výpočetní složitost a kompatibilita. A terestrální ČT mux je za všech okolností (během regionálního vysílání a mimo) vždy lepší obrazové kvality, než kabelový/satelitní, aspoň ČT Sport a ČT24, ale předpokládám, že i zbytek. Byť by ten rozdíl nemusel být takový, kdyby H264 verze používala nějaký lepší enkodér. Např. i ve srovnání s jinými H264 muxy je ten ČT horší.
  7. V nějakém vlákně pár měsíců dozadu se toto řešilo. Kabel (VF) a satelit (Skylink) opravdu mají identický 1080i h264 mux/stream MIZERNÉ kvality - teď neřeším vysílání v době regionálního vysílání, ale běžné vysílání, které vypadá prostě špatně (artefakty, kostičkování) vzhledem ke kodeku a bitratu (h264 při daném bitratu rozhodně může a má vypadat o dost lépe). @Ondra - VodafonePokud tvrdíte, že toto 1080i h264 je LEPŠÍ obrazové kvality než 1080p h265, co je v terestrálním vysílání, tak jste se museli naprosto zbláznit. V pohybu (např. na sportovním kanálu) vypadá terestrální vysílání tak očividně a znatelně líp, že Vaši odpověď mám problém brát vážně... 😄 Během hokeje dokonce vypadal znatelně lépe ČT Sport ve vašem DVB-T bloku, což je reencode terestrálního vysílání do 1080i h264 s nižším bitratem než to co je v kabelu/satelitu. Tzn. váš h264 enkodér je zjevně o dost lepší, než ten ČT. Předpokládám, že reálný problém je ten, že z důvodů kompatibility nemůžete přejít na h265, takže prostě ten druhý lepší zdroj bez reenkódování použít nemůžete. Lepší ale opravdu není (kromě kompatibility)... Co se týče zvuku, ta 5.1 AC3 se mi zdá identická (bitrate atd.), takže předpokládám jde o tu stereo stopu (MPEG2 vs AAC, tuším).
  8. ??? Minimálně pro ČT Sport (během MS v hokeji) jsme toto na jiném vlákně řešili, terestrální verze byla o parník lepší. A taky to je (resp. aspoň během MS bylo) plnohodnotné 60p (ale např. při elektronické tužce ve studiu používali zjevně interlaced záznam). A i kdyby to bylo prokládané, H265 stream je MNOHEM kvalitnější, zejména kvůli tragické kvalitě H264 enkodéru, co ČT používá... Každopádně by mě (ještě jednou) zajímalo, s čím @Ondra - Vodafonesrovnává.
  9. @CableGTo mě zajímá! Mám stále "gigabit napořád" 1000/50. Jak se "to ukázalo"? Měl jsem za to, že bych musel zvolit aktuální gigabitový tarif...
  10. Vyšší než co? Terestrální/DVB-T2 H265 má rozhodně lepší kvalitu než satelit/kabel...
  11. Nejde o žádný hack. Je to prostě nastavení chování ohledně ARP protokolu. Linux ve výchozím nastavení (arp_ignore=0) by měl bezproblémový přístup na web interface umožnit, jiné OS (popř. linuxová distra/routery, kde arp_ignore nastavili na jinou hodnotu) typicky ne. Tohle téma (přístup na web interface VFS) se tu již objevilo Xkrát (a ještě asi mnohokrát objeví), části lidí to vždycky funguje a části ne, podle mě právě proto, že různá zařízení (routery) jsou v tomto nastavená různě. Taky to může být o firewallu (nebo o fw a ARP zároveň), nemusí se líbit, když na WAN interface s IP z veřejného/internetového rozsahu přijde něco z 192.168.x.y... Je to určitě o firmwaru, v principu modem nemusí uchovávat nacachovaný ARP záznam připojeného zařízení, aby to fungovalo, Compal a další modemy tenhle problém neměly. Ale oba moje VFS, co jsem měl (jeden odešel), se chovaly takhle.
  12. A bránu má nastavenou jak? Tuším standardně se ještě odpovídá na požadavky se source IP brány, bez ohledu na subnet. Plus teď si ještě čtu o ARP probe, která source IP (protocol address) nemá nastavenou vůbec a gratuitous ARP, tohle všechno může teoreticky způsobit, že nějaké první ARP requesty/responsy při startu modemu/routeru projdou, ale pak už ne... Jak chcete, za zkoušku s nějakým Linuxovým LiveCD nic nedáte, ale je to samozřejmě na Vás. Jsem zvědavý, jestli výměna pomůže.
  13. @pmalecekJeště jednou si přečtěte můj starší příspěvek. Problém je v nastavení zařízení připojeného k modemu (pokud napřímo počítač do modemu, tak počítače, pokud to jde přes router, tak nastavení routeru), resp. faktu, že VFS vyžaduje ARP záznam připojeného zařízení, i když by nemuselo a nachází se v jiném subnetu... Windows tuším na ARP requesty z jiného subnetu odpovídat nebudou a asi to nejde změnit, takže pokud máte počítač připojený napřímo, tak to s Widlema prostě asi fungovat nebude... Leda zkusit nějaké live distro Linuxu nebo něco - a pohlídat si firewall a zejména nastavení arp_ignore: sysctl -a | grep arp_ignore To, co popisujete (chvíli po přiřazení veřejné IP to funguje, ale po chvilce ne), je přesně ono, v modemu po nějaké době vyprší starý ARP záznam počítače/routeru, který si to pamatuje z doby, kdy ještě všechna zařízení byla ve stejném subnetu, tj. s odpověďmi na ARP requesty nebyl problém, ale pokud nemáte připojený počítač/router nastavený tak, aby odpovídal i na ARP dotazy se zdrojovou IP adresou mimo subnet připojeného počítače/routeru, tak to prostě přestane běžet.
  14. Hm, zajímavé - když ve vzduchu (který je samozřejmě taky na nich) h265 magicky jde... To je v ČR takové množství sat. stb, TV atd., co neumí h265 (ale DVB-S2 ano)? A nějaké jiné muxy v h265 jsou? Každopádně to jen o to víc ukazuje na ČT.
  15. Problém je v kvalitě h264 muxu/streamů z ČT distribuce, s Vodafonem to nesouvisí, klienti např. Skylinku dostávají úplně přesně to samé. Jediné, co s tím VF, Skylink a další můžou reálně dělat je přejít na h265 (což se teda mělo stát dávno). U ČT doporučuji přejít na vzduch (DVB-T2+h265), pokud chytáte signál. Popř. u Vodafonu můžete zkusit DVB-T, které VF posílá do kabelu. To je reencode z h265 do h264 s nižším bitratem, než je origo ČT h264 stream, ale přesto to většinou vypadá líp, ten ČT h264 enkodér je prostě naprostá sračka. No a během regionálního vysílání vypadá jako pytel hoven naprosto vše, i h265 (ale pořád z toho vychází lépe, samozřejmě). A za toto platíme výpalné 135 Kč měsíčně... ☠️
  16. DiDiDi

    T-Mobile Cable Internet

    Ježiši... A to jsem VF Station považoval za uzavřené, nekonfigurovatelné zařízení...:D A port forwardy nastavit jde?
  17. DiDiDi

    T-Mobile Cable Internet

    Já to vidím opačně: Pokud jde vypnout wi-fi (jde?) a komplet všechny porty přesměrovat na konkrétní IP (routeru připojenému k modemu), tak tím dosáhnu v podstatě funkcionality bridge módu, jen se zbytečným NATem navíc. Ale u VF mám 3 veřejné IP a minimálně JEDNU opravdu nutně potřebuju... Pořád mi vrtá v hlavě tento dokument: https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Cable-Internet-Pozadavky-na-zarizeni.pdf
  18. DiDiDi

    T-Mobile Cable Internet

    Tak jsme se posunuli do druhé půlky roku... Nastal u T-Mobile Cable Internet nějaký pokrok ohledně veřejné IP, full DS atd.? Nebo je to stále stejná tragédie?
  19. DiDiDi

    Kvalita DVB-C vs. DVB-T

    Tak speciálně teď (Česko - Kanada) to (H264) vypadá jako naprostá prdel. Ještě výrazně horší, než když jsem zakládal vlákno. To je efekt regionů, předpokládám?
  20. DiDiDi

    Kvalita DVB-C vs. DVB-T

    Super, díky moc! Takže je to prostě o tom H264 streamu, co leze od ČT, nikdo s tím nic nedělá (a nenadělá, pokud nechce přejít na HEVC). Fakt si myslím (a kvalita toho DVB-T reenkodu s nižším bitratem to potvrzuje), že by i H264 o daném bitratu mělo jít enkódovat líp. Ale tak co už, já našel i v 1. patře polohu antény, se kterou chytám DVB-T2. Jen nezavřu okno... 🙂
  21. DiDiDi

    Kvalita DVB-C vs. DVB-T

    Já si myslím (rád bych to potvrdil porovnáním), že DVB-C i satelit používají stejný H264 zdroj distribuovaný ČT, zatímco VF DVB-T jako zdroj HEVC/H265 distribuované ČT, které následně reenkóduje do H264. To, že výsledkem je, že ten reencode (který má nižší bitrate, typicky) minimálně u hokeje vypadá líp než ten H264 zdroj, vypovídá o tom, že problém je při enkódování na straně ČT, nikoliv na straně VF nebo třeba Skylinku. Samotné DVB technologie v principu nedegradují nic.
  22. DiDiDi

    Kvalita DVB-C vs. DVB-T

    To by mě vlastně docela zajímalo, jestli to, co je v ČT Sport HD@VF DVB-C je stejný bitstream, jako na satelitu. @Adolf.ShitlerMohli bychom se domluvit, že nahrajeme nějakou stejnou konkrétní minutu (já) DVB-C a (vy) satelitní ČTSHD? Podle mě by to mělo oboje být stejný stream, co distribuuje ČT, ale cojávim, jestli to VF ještě po cestě někde nereenkóduje... A ČT je zodpovědná i za muxování celého multiplexu v satelitu a kabelovce? Naivně (ale nikdy jsem se o to nezajímal) bych čekal, že VF/Skylink atd. si multiplexy muxují sami, podle svých potřeb a technologií... Ale já si hlavně fakt myslím, že problém je v kvalitě enkódování. H264 s těmito bitraty může vypadat určitě líp...
  23. DiDiDi

    Kvalita DVB-C vs. DVB-T

    V tom případě je 1080p50 v DVB-T2 vzduchu rozhodně lepší než 1080i50 v satelitu/kabelu (ať už DVB-C nebo DVB-T).
  24. DiDiDi

    Kvalita DVB-C vs. DVB-T

    Tak problém DVB-C je, že je to prostě starý standard, co neumí HEVC/H265 (kterým se dá dost ušetřit bandwidth/bitrate) atd. Může mi nějaký znalec vysvětlit, proč se (narozdíl od DVB-T2/S2) DVB-C2 v podstatě nikde neujalo (co se tak koukám, tak to není specifikum Vodafonu, ani TV nebo tuner na to není možné sehnat)? Taky by mě zajímalo (do satelitu moc nevidím), proč Skylink nepoužívá HEVC, zpětná kompatibilita? Nějak jsem myslel, že všechno (bedny atd.), co umí DVB-S2, by mělo umět HEVC... Co srovnáváte s čím? Do 1080i50 schováte progresivní signál o poloviční snímkové frekvenci (byť to není 100% to samé, z hlediska efektivity/kvality), tj. 1080i50 umí jak rychlý 50(půl)snímkový obraz, tak progresivní 25snímkový - a lze mezi tím měnit podle obsahu (typicky p25 pro filmy, i50 pro sport atd.), moderní TV to umí detekovat a zařídit se podle toho. No a 1080p50 umí 50 plných snímků... Vše záleží na kodeku, enkodéru a jeho nastavení, bitrate, ale 1080p50 HEVC se slušným bitratem je pro evropský sportovní kanál asi to nejlepší, co můžete dostat (co není 4k).
  25. DiDiDi

    Kvalita DVB-C vs. DVB-T

    Jestli sedí ty bitraty, tak 33mbps H265 by měl být - pokud někdo něco nepodělá v nastavení, nepoužije špatný enkodér atd. - logicky lepší než 38mbps H264. To není žádná záhada. Jde ale o to o kolik (fakt by za žádných okolností ten reencode do H264 neměl vyjít líp). Já bohužel v 1. patře DVB-T2 téměř nechytnu, multiplex s ČT ani nenaladím... 😞
×
×
  • Vytvořit...