Přejít na obsah

bnone

Uživatel
  • Příspěvky

    82
  • Registrace

  • Přítomen

Úspěšná řešení

  1. bnone's příspěvek in Problém s rychlostí internetu was marked as the answer   
    @Marek-26 
    Jak jsem slíbil...
    Tak jsem v pátek a v sobotu pátral. Vše různě restartoval, připojoval pc k routeru nebo přímo k modemu jako router i bridge, vyměňoval kabely z Cat6 na Cat7, měnil DNS, vše pořád stejné. Co jsem si všiml, tak rychlosti pořád kolem 260Mbps. Ale když jsem třeba přepojil pc z routeru na VF station, tak třeba i klesla rychlost na 80Mbps. Tato rychlost nastoupila vždy, když jsem provedl nějakou větší změnu v připojení a nerestartoval jsem PC.
    Mám přesně rok starý 8jádrový Intel NUC13 s I5, 32GB ram, 2TB NVME disk s trvalým zápisem i čtením přes 6 GB/s, síťovka umí 2,5 Gbps, není to slabá šunka. Windows 10 i intel drivery průběžně aktualizované, žádné speciální zásahy do Windows. Na základě studia na netu jsem různým způsobem provedl mnohokrát reset síťového subsystému jak z Nastavení, tak přes command line, odinstaloval LAN driver atd. Nic nepomohlo.
    Dal jsem na flashku live instalaci Linux Mint, nabootoval, spustil Firefox - a plných 500Mbps na Nettest!
    Sehnal jsem externí USB síťovku, píchl do tabletu, opět plná rychlost, na stejný kabel jako má PC.
    Píchl jsem tu novou síťovku bez restartu do PC - 80. Restartoval PC plných 500 ve Windows. Přepojil kabel na interní Intel síťovku a restartoval - zase jen 260.
    Vypadá to, že windows si kdesi cosi napořád zapamatovaly asi v registrech ve spojitosti s konkrétní síťovkou, co se ani různými resety nevymaže.
    A to zapamatování se muselo stát během mé instalace nového modemu. Na spodní Win liště mám witget Networx, který mi permanentně zobrazuje každou vteřinu rychlost up/down. Před příchodem technika a instalací VF station jsem si naposledy změřil rychost zkušebním downloadem velkého souboru, byla plných 300 jako vždy předtím. Bez VPN, jen tak. Během výměny jsem nevypínal ani PC, ani router. Po přepojení na již nastartovaný VFS to jelo pomalu, zkoumal jsem proč, píchl pc přímo do VFS, jelo ještě pomaleji, asi těch 80. No nic, přepnul jsem do bridge, vše restartoval a speed test na VF Brno jel tak 480. A download už jen 260, ne 300 jako 2 hodiny předtím. Zpočátku jsem si myslel, že asi na straně VF ještě vše nedoběhlo, další dny jsem začal být podezřívavý a dál to znáte, telefony atd.
    Prostě VF je v tomto opravdu nevinně.  Během instalace VFS se ve Windows cosi pošašilo, co nejde resetovat, nejspíše na nejvyšší vrstvě síťového systému nějaký zapomenutý klíč v registrech, a programy jako VPN, které asi přistupují k síti na nižší vrstvě to pak obcházejí a mohou jet naplno. Nebo je to něco ohledně DNS, používám svoje, ne nastavení VF, a VPN si to vše přepisují na svá nastavení, proto se to pak rozjede. Ale i to jsem zkoušel. Možná je i jiné vysvětlení, kdo ví.
    Přeinstalace windows by určitě pomohla, ale to dělám jen u nového pc, instalace a nastavování toho kvanta sw je ve volných chvílích na několik týdnů, mám sice i image disku z doby před instalací (Acronis True Image), jen už nevím co jsem od té doby skoro 2 měsíce dělal. Holt když budu potřebovat rychlost, budu muset zapnout VPN.
    Na netu jsem našel po světě několik podobných případů jako já, po výměně modemu a navýšení rychlosti jim rychlost paradoxně klesla. Windows jsou opravdu magický systém.
    Takže rada na závěr. Kdo vyměňuje modem, tak vše vypnout, pak zapnout router, otestovat mobilem/tabletem, pak teprve pc. A vždy po každé změně restartovat příslušné zařízení. A je dobré mít na tahle testování externí usb síťovku, lze ji připojit k čemukoli a stojí pár korun.
     
    Mimochodem proč mne to pořád odhlašuje než dopíšu příspěvek?
     
×
×
  • Vytvořit...