Přejít na obsah

OBRAZ 16:9

Návštěvník Marty666

Doporučené příspěvky

Návštěvník Marty666

Tak mi dnes nainstalovali STB s HDD a překvapilo mne, že u většiny programů nefunguje korektní zobrazování formátu 16:9. Mám celkem velkou širokoúhlou LCD TV a mrzí mne zbytečně úzký obraz :-( Zejména je to škoda u hudebního kanálu CMUSIC, který je evidentně již v tomto formátu z původního zdroje odbavován. A to se nezmiňuji o filmových kanálech... Jak to bude v budoucnu s tímto formátem? Bude ho UPC mít i na více kanálech než na ČT1, ČT2, ČT4, Nova?

Děkuji za odpověď. Martin M.

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/1291-obraz-169/
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník PavelP

Máš-li displej 16:9 pak propoj STB s displejem 21 pinovým SCARTem, jedině tak displej dostane signál identifikující, že příchozí signál je 4:3 nebo 16:9. V menu STB nastav, že máš TV 16:9. Totéž lze nastavit i pro každou předvolbu. Poté budou fungovat správně kanály ČT a Nova, které obvykle rozlišují mezi vysíláním 4:3 a 16:9. Ne vždy, pořady, které jsou 16:9 ale oni je před časem konvertovali na 4:3 (do letterboxu, tj. s pruhy nahoře a dole) odvysílají v 4:3. Přepínací signál na 16:9 tak neodbaví a též logo stanice se dostane do černých pruhů. Tady nezbývá než ručné displej přepnout na 16:9, protože ani automatické rozpoznání formátu, který displeje mají, na 16:9 kvůli logu (až na výjimky) nepřepne. Totéž platí i pro kanály, které vysílají výhradně 4:3 (Spektrum, Discovery, MTV, VH1, CMUSIC...)

Ještě k CMUSIC: Tento kanál je vůbec vysílán "zajímavě". Jistě jsi si všiml, že jsou tam občas k vidění "uříznuté hlavy". Je to proto, že nějaký "koumák" vymyslel, že spolu s logem vyrobí masku, která obraz ořízne na 16:9. Mé podezření se potvrdilo, když jsem zahlédl, jak jim klíčování loga a černých pruhů na chvíli zmizelo a obraz byl potom plný, 4:3. Že tu zaúřadoval nějaký diletant je zřejmé už toho, že logo nerespektuje ořez standarních TV přijímačí a je tak zobrazeno oříznuté. Na vrub diletantského vedení stanice patří také odlišné úrovně zvuku v klipech. Dodávané mastery na páskách mívají vztažnou úroveň -12dB vůči 0dBfs, někdy -20dB a -6dB, a kdo vůbec netuší, masteruje na -0dB. A oni při kódovaní klipů do MPEGu na úroveň zvuku vůbec nehleděli.

PP

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/1291-obraz-169/#findComment-18305

Návštěvník Marty666

Díky moc za info. To s těmi českými stanicemi a Markýzou mi je jasné..přepíná se mi to na mém Samsungu automaticky a celkem bez problémů. Spíš mi šlo o to, zda nebudou v budoucnu i ve formátu 16:9 vysílat i jiné programy. Již jsem něco zaslech o plánech HBO..Ale co ostatní TV? Říkám si, když je toho schopná ČT a Nova, proč podobně nevysílají i ostatní zahraniční stanice...

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/1291-obraz-169/#findComment-18327

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...