Přejít na obsah

Lepsi kvalita programu ČT


Návštěvník Jin

Doporučené příspěvky

Návštěvník Jin

Dnesnim dnem dochazi k zlepseni kvality programu CT1,CT2,CT24 a CT4 na satelitu. Pokud vim, tak UPC bere pro digitalni kabelovku signal bez uprav prave ze satelitu. To by znamenalo, ze CT se svymi 4mi programy zabira v muxu uz 30 Mbit/s, misto dosavadnich 24 Mbit/s. Velikosti jednoho multiplexu v DVB-C je, pokud se nemejlim, cca 38 Mbit/s. Pak by to znamenalo, ze tady mame dalsi "pretykajici" mux (po tom s HD filmovejma kanalama), protoze pro NOVU, PRIMU a UPC EXPRESS uz zbyva prave tech 8 Mbit/s. Stale ale neprobehlo to "velke stehovani" programu, co nam slibil pan Malina, takze treba cekaj, co to provede s tim "hlavnim" multiplexem tohleto navysovani kvality...

Zaznamenal nekdo z vas nejake zlepseni obrazu? Alespon subjektivne? Protoze ta stopa AC3 u CT1 a druha STEREO stopa u CT2 zatim neni ani na ASTRE...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Luger

To řekl Malina v jednom z rozhovorů, jeho oblíbené, UPC nic neupravuje jak dostane tak posílá dál (a nemluvil o HD...)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Jin
Nic takovyho nikdy nebylo receno, tohle plati pro HD kanaly.

Datovy tok se u SD kanalu castecne upravuje.

Nejen pan Malina tvrdi, ze SD kanaly se neupravuji. Bylo to drive i na oficialnich stranach UPC, v sekci Digitalni kabelova televize v casti Nejčastější dotazy, byl dotaz jaka je kvalita obrazu a zvuku v digitalni kabelovce. Odpoved znela, ze kvalita je originalni, ze UPC vysila bez uprav to, co dostane (nebo neco v tom smyslu). Nyni uz to tam neni, nebo se mi to aspon nepodarilo najit... :shock: A taky jeden prispevek (4.5.08 ) na tomto foru (nevim jak dalece se tomu muze verit) od NEJSPIS (???) nejakeho technika UPC (z IP: 81.27.192.13) ve zneni "Jen je divné, že bereme všechny programy z CL a nejsem si vědom, že bychom měnili BR (jinak Nova z CL s BR max 3 Mbps je fak dobra )" a reagoval pritom na stiznosti na kvalitu DVB-C a zaroven na chvalu na CSLink... Tak ted kde je pravda.... Ale vzhledem ke stazeni informace o neuprave signalu z oficialnich stranek UPC je to asi jasne....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kodl
Tohle se tyka ciste prijmu ze satelitu, s prijmem pres kabelovku DVB-C to nema nic spolecneho, tam ma datovy tok vlastni nastaveni a nemusi se brat nutne jen ze satelitu, nektere kanaly se berou i primo pres optiku.

Nevím, jak jinde v ČR, ale UPC v Brně evidentně české programy ze satelitu (CS Linku) přebírá. Když došlo 1.6.2008 k výpadku CS Linku (http://www.digizone.cz/aktuality/totalni-vypadek-satelitni-platformy-cs-link/), tak české programy nebylo možné přijímat ani z kabelu.

Otázkou však zůstává, co UPC s tím přebíraným obsahem dále dělá. Třeba ho mrzačí (rekódují na nižší bitrate) proto, aby se jim vešel do multiplexu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník PavelP

že UPC používá statistický multiplexor. Vzhledem k tomu, že snad všechny kanály používají VBR, je to i logické. Teď jde o to, jak často "zasahuje".

 

PP

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kodl
To už tu někdo psal, že UPC používá statistický multiplexor. Vzhledem k tomu, že snad všechny kanály používají VBR, je to i logické. Teď jde o to, jak často "zasahuje".

PP

PavleP, můžeš prosím tě uvést odkaz na ten příspěvek, ve kterém se mluvilo o "statistickém multiplexoru"? Rád bych si o tom něco početl. Já jsem vyhledáváním na tomto fóru našel jen jeden další výskyt a to se jednalo o tvůj příspěvek z 24.12.2007 16:12 (http://www.upczone.cz/viewtopic.php?t=1640).

 

Mimochodem, když se vrátím právě k tomu tvému historickému příspěvku: Pokud chceš vypálit bez rekomprese DVD s MPEG-2 záznamem, který jsi nahrál z DVB-C nebo z DVB-T (oproti DVD MPEG-2 má někdy větší počet snímků v GOP) použij např. "TMPGEnc DVD Author", který nechává na tobě volbu, zda má rozdíl od normy igrnorovat nebo ne a nedělá automaticky rekompresi. Přestože takto vytvořené DVD není úplně 100% podle standardu, s jeho přehráním neměl problém žádný z pěti DVD přehrávačů, na kterých jsem to zkoušel (a to se jednalo i o poměrně historické kousky). Dekódéry MPEG-2 jsou zřejmě již od počátku vyráběny jako univerzální.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doporucuju precist si jeden clanek z fora, ktery vam to snad osvetlii:

http://www.upczone.cz/viewtopic.php?p=10449⣑

 

Co ja vim, tak Karneval sestavuje vlastni digitalni multiplexy z programu z ruznych satelitnich zdroju. Velka vetsina tech programu ale pochazi z multiplexu, na kterych uz je uplatnen vlastni statisticky multiplex, takze jejich bitovy tok neni konstantni. Pokud se takove programy zmultiplexuji do jednoho noveho streamu, jsou dve moznosti, jak provoz takoveho multiplexu resit. Ta prvni moznost je, ze se do noveho multiplexu da jen tolik programu, aby soucet jejich maxim nepresahnul prenosovou kapacitu digitalniho streamu. V takovem pripade nedojde nikdy k tomu, aby se bitovy tok vstupnich programu mohl nejak "pribrzdit", ale kapacita prenosoveho streamu je naprosto nevyuzita. A proto to takhle v praxi nikdo nedela. Zcela opacna moznost je (a dela to napriklad UPC Direct), ze do noveho multiplexu pusti tolik programu, ze soucet jejich prumernych bitovych toku presahne prenosovou kapacitu treba o 30 az 50% a do cesty se zaradi statisticky multiplexer, ktery za urcitou dan ztraty kvality ty programy "odrbe" o obrazove detaily tak, ze se tam vejdou. Ze vysledkem je urcita ztrata kvalityje nabiledni. Nekdy dokonce takovy operator dokonce dela jeste ten trik, ze vstupni obraz jednoho ci vice programu prekoduje na mensi rozlisovaci schopnost, aby usetril bitovy tok... Podle informaci, ktere jsem ziskal od techniku z Karnevalu k tomu oni pristupuji mnohem seriozneji: multiplexuji dohromady vstupni programy tak, ze ani soucet jejich jejich prumerne prenosove rychlosti nenaplni kapacitu noveho multiplexu. Protoze ale vstupni programy maji variabilni bitovy tok, existuje statisticky nenulova pravdepodobnost, ze cas od casu muze dojit k tomu, ze vsechny programy maji okamzitou odchylku od prumerneho bitoveho toku kladnou, takze teoreticky muze dojit k preteceni. Z toho duvodu i Karneval ma v ceste signalu zarazen statisticky multiplexer, to ale ne z toho duvodu, aby "brzdil" prumerny bitovy tok, ale aby jen ohlidal, ze ani v nejmene pravdepodobnem okamziku nemuze dojit k preteceni kapacity prenosoveho streamu a tim ke ztrate komunikace. Ovsem podle jejich vyjadreni je prenosova kapacita zvolena tak, aby k takovemu jevu dochazelo zcela vyjimecne, resp. aby komprimace vstupnich bitovych toku vztazena vuci vystupnimu bitstreamu nikdy nebyla vetsi, nez 1%. A to je odpoved na obavy, ze premultiplexovanim dojde ke ztrate kvality. Pokud je system navrzen spravne a nemusi se hledet na kazdy dolar za pronajem satelitni prenosove kapacity, je vysledna ztrata kvality naprosto nepostrehnutelna. Obrazky digitalni TV na Karnevalu jsou tedy ve svem vysledku vyrazne kvalitnejsi, nez u DVB-T. Kdo neveri, at se na to dojde nekam podivat.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...