Odesláno 8. září 2019 5 let Ahoj, nějak jsem zabředl do standardů domácí WiFi a uniká mi jedna věc : pokud budu mít WiFi router nebo AP, který vysílá na obou frekvencích 2,4 a 5 GHz a umí standard 802.11b/g/n/a/ac, pak mám nastavit na 2,4 i 5 GHz stejné SSID? Např. telefon by si pak měl při komunikaci s WiFi routerem sám přepínat mezi 2,4 a 5 GHz podle toho, který signál pro něj bude kvalitnější? Děkuji Premium - Základní Vodafone Station KrPole
Odesláno 8. září 2019 5 let Inteligentní zařízení, např. telefon, se přednostně připojí na 5 GHz a až v okamžiku, kdy bude spojení na hranici použitelnosti, tak to přehodí na 2,4 GHz. Výhoda jednoho SSID je akorát v tom, že uživatel nemusí nic řešit, prostě vyplní jedno jméno a jedno heslo. - - - - -
Odesláno 9. září 2019 5 let Ale často se stává, že se mobil připojí na 2.4, protože má delší dosah a na 5GHz se nepřepne, jelikož na 2.4GHz bude mít stále dobrý signál. Mě se osvědčilo mít jiné SSID pro ty sítě a nastavit si tu 5GHz jako přednostní, to znamená, že se mi na ní mobil, NTB atd. přepnou vždy, když je v dosahu. Super Premium 5G 18+ Vodafone Station WiFi 6 Brüx
Odesláno 9. září 2019 5 let Jak nastavíte nějakou Wi-fi resp. SSID jako přednostní? Na koncovém zařízení? O tom jsem nikdy neslyšel... Super - Základní Compal CH7465, CA modul Zlín
Odesláno 9. září 2019 5 let Autor Marek: takže v případě dvou (byť obou dostupných) SSID to znamená, aspoň trošku se vyznat v problematice, případně poučit uživatele jak se na kterou WiFi dostat. Zmapovat, kde se člověk se zařízením pohybuje a dle dostupnosti signálu mu třeba nastavit jen jednu frekvenci? Pokud budu mít na telefonu nastavené připojení (jména a hesla) na obě frekvence, tak lze nějak označit tu preferovanou, v případě, že jsou obě frekvence k dispozici? Vím, že jsem s tím někde bojoval a v okamžiku mezního příjmu signálu se NTB nechtěl přeladit na silnější signál. Držel se toho původního ale data už nechtěl přenášet. Myslím, že v tomhle případě byla stejná SSID na obou frekvencích. Cíl samozřejmě je, aby s tím měl uživatel co nejméně problémů... Premium - Základní Vodafone Station KrPole
Odesláno 9. září 2019 5 let Nejen SSID je io, co každý AP vysílá... Mimo SSID třeba i MAC a další údaje. Viz např. i free Acrylic Wi-Fi Home. Pak záleží jen na inteligenci klienta, např. můj androidí mobil má možnost nastavit preference...
Odesláno 9. září 2019 5 let Lepsie WiFi routery (enterprise) podporuju 802.11k, 802.11r a 802.11v, co su standardy pre roamovanie medzi WiFi sietami (a jeho riadenie).. myslim, ze povodny autor je Cisco. Super - Základní - Bratislava
Odesláno 9. září 2019 5 let Autor Nevím, jak to myslíš s tím Ciscem. Můj dotaz směřuje hlavně k nastavení a používání MIKROTIK RBD52G-5HacD2HnD-TC. Premium - Základní Vodafone Station KrPole
Odesláno 9. září 2019 5 let Mikrotik tie roaming protokoly nepodporuje (litovsti soudruzi niekolko rokov ignoruju ziadosti uzivatelov, staci si pozriet fora).. Ubiquiti (Unifi), Aruba, Cisco a dalsi bez problemov, aj Apple vo svojich Airportoch (skoda, ze uz skoncili, to bol ozaj kvalitny hw aj sw). Super - Základní - Bratislava
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.