Přejít na obsah

problemy s vypadky WIFI pripojeni (ASUS WL-520 wifi router)


Návštěvník zakp

Doporučené příspěvky

Návštěvník zakp

Pouzivam nasledujici HW:

- 1x WXP notebook

- 1x WVista notebook

- 1x PSP

- 1x ASUS WL-520g wifi router

- 1x UPC cable modem Webstar

 

Propojeni:

- notebooku s wifi routerem bezdratove pres Wifi 802.11b/g

- sony playstation pripojen taktez bezdratove

- asus wifi router je propojen pres UTP cat5 kabel (WAN port) do LAN portu na UPC kabelovem modemu, ktery je dale pripojen k rozvodu kabelove site UPC

 

Nastaveni WXP, WVista, PSP:

- DHCP pripojeni k wifi siti

- manualni nastaveni SSID skryte wifi site

- zabezpeceni WPA2

- sifrovani TKIP

 

Nastaveni ASUS wifi routeru:

- authentifikace WPA-PSK

- WPA encryption TKIP

- access control ACCEPT MAC address (2x notebook MAC address)

- skryte SSID

- nove jsem upgradoval firmware na 1.9.5.7

- DHCP server prideluje IP

 

Ted k jadru problemu:

Pripojeni pres WIFI mi nefunguje stabilne, nebo lepe receno, kdyz uz pripojen jsem, tak vypadky nejsou. Problem nastava, pokud se notebook vypne a druhy den rano se ma opet automaticky pripojit do site. Nekdy se pripoji a okamzite dostane z DHCP serveru starou IP adresu (dhcp lease nastaveno na 24 hodin), nebo dostane novou, pokud je lease > 24 hodin. Kazde, odhadem 3-4 pripojeni ovsem laptop nedostane zadnou IP, lepe receno ani nevidi skrytou manualne definovanou wifi privatni sit. Cili vubec nedostane IP, protoze nevidi dostupnou sit. Problem se nahodne vyskytuje na obou noteboocich ruzneho HW a ruznych OS (WXP, WVista). Workaroundem neni vypnuti a opetovne zapnuti WIFI site na noteboocich, jedine workaround, ktere 100% funguje je vypnuti/zapnuti ASUS wifi routeru.

 

Problem je, ze nevim, jak takovou vec troubleshootovat, zkusil jsem toto:

- kdyz byl problem s WIFI, tak jsem se pripojil pomoci sitoveho UTP kabelu k jednomu ze 4 LAN portu na ASUS routeru a okamzite dostal IP (vse fungovalo, i pripojeni k Internetu!), pripojil k WEB rozhrani na 192.168.1.1 a podival se, kde by mohl byt problem. Nic moc jsem nezjistil, pouze to, ze od UPC modemu mam pridelenou verejnou IP. Opet problem s viditelnosti AP pres WIFI vyresil az restart routeru.

- upgradoval jsem firmware na routeru (nepomohlo)

- aktualizoval WIFI drivery na obou noteboocich (opakuji ruzny HW)

 

Otazka:

- nemel/nemate nekdo stejny problem?

- jak se da takovy problem troubleshootovat, kdyz tezko udelam TCPDUMP na wifi interface, ktery je bez IP? Na ASUS routeru TCPDUMP, pokud vim, asi neudelam - znam jenom WEB gui

- da se router nejak hacknout v tom smyslu, ze se dostanu do CMD promptu? (pocitam, ze tam bezi linux)

 

Kde si myslim ze problem je/neni:

- na clientovi tezko, protoze mam ruzny HW i OS, takze notebook bych vyloucil, navic jsem to jednou zkousel i z PSP a taky jsem se do WIFI site nechytil (az po rebootu routeru)

- UPC modem bych taky asi vyloucil, protoze kdyz to nejelo a ja se na asus pripojil pres LAN kabel, tak jsem videl, ze IP ven do Internetu ma (ping mezi routerem a modemem nabo ping na GW podle me z WEB gui nejde)

- cili mam podezreni na ASUS router.... nemam bohuzel jiny WIFI router, ktery bych ted odzkousel a tak vyloucil router (pujcim si v dohledne dobe D-Link wifi router a odzkousim funkcionalitu)

 

Diky za vsechny namety/komentare!

 

UPDATE (jak jsem minimalizoval vyskyt problemu):

- nepouzivat skryte SSID (85% problemu vyreseno)

- nepridelovat IP dynamicky v urcitem rozsahu, ale manualne na routeru sparovat MAC z IP (10% problemu vyreseno)

- cili stale jeste v 5% procentech pripadu, kdy se zarizeni k routeru proste nepripoji at delam co delam mi nezbyva nic jineho nez se zvednout a jit vypnout/zapnout router :-)

Upraveno uživatelem zakp
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Jaku

Možná jsi se jen spletl, ale píšeš že máš modem zapojený do LAN.

To je špatně.Ten by měl být do WAN.

 

WAN - to je "Internet" vnější síť

LAN - to je "intranet" vnitřní síť

 

Router ti vnější 1 IP přidělenou od modemu předá do vnitřní sítě tomu, komu patří a naopak.

požadavky jednotlivých PC (NB) předá ven do Internetu přes modem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník zakp

http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P8 ... C81AB.html

 

Nejmene 5 dalsich uzivatelu tam popisuje podobne problemy s ASUS 520 Wifi routerem i po upgrade na nejnovejsi firmware 1.9.5.7. Cili pokud s tim ma problemy vice lidi, soudim, ze je problem ciste na ASUS routeru. Z nejakeho duvodu nekdy proste nevysila SID a tudiz je AP pro wifi clienty neviditelny. Vzdy pomohl az restart routeru.

 

Doporuciji tedy ASUS nekupovat!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P87811CDE4A3ABD63C1257037002C81AB.html

 

Nejmene 5 dalsich uzivatelu tam popisuje podobne problemy s ASUS 520 Wifi routerem i po upgrade na nejnovejsi firmware 1.9.5.7. Cili pokud s tim ma problemy vice lidi, soudim, ze je problem ciste na ASUS routeru. Z nejakeho duvodu nekdy proste nevysila SID a tudiz je AP pro wifi clienty neviditelny. Vzdy pomohl az restart routeru.

 

Doporuciji tedy ASUS nekupovat!

Ozývám se jako šestý uživatel. Router mně i vyměnili, problém trvá dál (myslím,že už ho mám tak 2roky) - já ho hodnotím jako shitku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník zakp

psal jsem do ASUSu a nekdo z podpory mi navrhl, abych vypnul sifrovani. Nemel jsem sanci to zatim vyzkouset, nicmene, i kdyby to bez sifrovani jelo, tak ho stejne zapnu kvuli bezpecnosti - ozelim restart cas od casu nez nezabezpecenou wifi sit (kvuli vysoke urovni zabezpeceni jsem si ten asus kupoval).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Uwik

Mám také Asus WL-520-gC, ale dal jsem do něj fimware DD-WRT, který je stabilnější a má mnohem větší možnosti nastavení. Doporučuji vyzkoušet, zde je odkaz http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/v24-sp1/Consumer/Asus/WL520GC/dd-wrt.v24_micro_generic.bin

První pár dnů, co jsem ho používal s originálním firmwarem fungovalo wifi bez problémů, ale po určité době se ve wabovém rozhraní nezobrazovaly některé položky, což vyřešil restart.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem s tímto Asusem podobné problémy. Nakonec jsem přišel na to, že v blízkém okolí je poměrně mnoho dalších wifi APéček, které svým vysíláním rušily komunikaci mého notebooku s Asusem. Začal jsem na Asusu postupně měnit kanál, na kterém vysílá a paradoxně pomohlo to, že jsem nastavil stejný kanál jako mělo nejsilnější sousední APečko. Od té chvíle všechno funguje ke spokojenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem dalsi co ma stejny problem, ale na WL-500W......problem nekdy vyresi restart routeru, ale nekdy musim wifi klienta zakazat v sitovich pripojenich a hned povolit a samotny restart routeru nepomuze......klienta mam Asus WL-160W

Ted momentalne jsem vyzkousel zmenit kanal (podle rady o 2 nez jsou okolni AP) a nahral jsem oleguv firmware http://oleg.wl500g.info/

ale problem se uz taky jednou objevil. Nevim jestli bych nejak s reklamaci uspel, ale spis bych chtel reklamovat toho klienta, protoze se nejak prestal prodavat a byl nahrazen WL-160N.

Jinak zabezpeceni: WPA2 personal, na router se pripojuji 2 PC pres wifi....na jednom je IP vazana na MAC adresu a druhemu se prideluje jen v malem rozmezi pres DHCP.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Zdravim,

 

mam naprosto stejny probem, jak tu Zakp popisuje. Ale chtel bych z vasich spekulaci vyloucit, ze je problem v routeru od Asusu. Ja mam router od AirLive a problem se chova uplne stejne. K routeru se bezdratove pripojuji s ruznymi NB. Dokonce se obcas stane, ze jeden je pripojen bez problemu a druhemu pripojeni vypadne (nebo mu neni vubec pridelena IP adresa). Jedina moznost je vypojit router z napajeni.

 

Zkousel jsem menit sifrovani, vypnout DHCP a pridelit IP na pevno podle MAC.

Ale problem stale pretrvava. Dokonce jsem menil v routeru firmware, ale ani to nepomohlo.

Take jsem predpokladal, ze muze byt problem v prekryvu wifi kanalu, bohuzel ani tim to neni.

 

Dosel jsem k zaveru, ze muj router je proste vadny a chtel si koupit novy router prave od Asusu, protoze jsem se docet kladne hodnoceni. Ale podle Vasich prispevku asi zmenim nazor.

 

Ludek

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...