Přejít na obsah

Horizon Go: protivné lupání ve zvuku na různých programech

Lupání zvuku v Horizon Go   

31 hlasů

1. 1. Ruší vás při sledování televizního vysílání přes Horizon Go lupání ve zvuku?

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Návštěvník andrewz

Zdravím. Už asi měsíc řeším nepříjemný problém s Horizon Go. Jedná se o protivné lupání, respektive praskání ve zvuku, a to nehledě na program, i když já sleduji nejčastěji kanály ČT (ČT24), Novy a Primy. Závada se vyskytuje zejména ráno a večer, a to při používání webové verze Horizon Go v prohlížeči Microsoft Edge, tedy ve Windows 10. Frekvence nežádoucího zvuku je mnohokrát za minutu. Ukázky jsem pro přehlednost dal do citace.

Citovat

Při používání Horizon Go v Edgi bohužel (zřejmě z důvodu DRM) nelze nahrávat obraz, ale kolikrát se lupanec projeví i ve Firefoxu, kde se mi povedlo zachytit následující ukázku:

čas 0:08

Závada se někdy "propíše" i do archivu, díky čemuž se mi podařilo pořídit následující dvě nahrávky:

čas 0:01

U posledního videa se zastavím u toho, že jsem zkoušel různá zařízení (mimo kameru i aplikace pro Windows 10 a Android na telefonu), pokaždé se stejným výsledkem. První je notebook s Core i5 6200U a Windows 10, kdy se problém projeví v Edgi. Druhé zařízení je desktop s Core i5 4690k a taktéž Windows 10, ale tentokrát se lupanec ve stejné pasáží objeví ve Firefoxu (odtud pochází i první dvě videa). Poslední je 15 let starý notebook s linuxovým Chromem.

Věc jsem řešil s technickou podporou UPC. Ačkoliv technik Richard uznal, že je chyba skutečně na straně UPC, protože se ji povedlo reprodukovat i na jeho zařízení, později jsem se od jiného technika dozvěděl něco ve smyslu, že jde o minoritní problém způsobený nekvalitní zvukovou aparaturou. I dva týdny poté bohužel potíže přetrvávají. Opravdu jsem jeden z mála, kdo na závadu naráží? Kdyby nás bylo víc, třeba by to UPC přimělo s tím konečně něco dělat...

Díky.

Upraveno uživatelem andrewz
Návštěvník andrewz

V pátek 25. 10. 2019 jsem od 20:00 koukal na Tenkrát na Západě na Prima MAX. Praskání v živém vysílání bylo tak časté, že se to skoro nedalo. Opět se to projevilo i ve zpětném zhlédnutí, byť ne v tak velké míře. Jednoznačně je problém slyšet v těchto časech streamu:

0:43:03
2:15:12
2:28:44
2:30:50

Mohl by mi to prosím někdo s přístupem do webového Horizon Go potvrdit?

Porovnal jsem to s archivem internetové televize provozovatele Skylink. Ve stejných pasážích se žádné praskání nevyskytuje, viz video níže. Musí tak jít o problém mezi UPC a jeho poskytovatelem vysílání. Netuší někdo, jestli to UPC grabuje z DVB-T2 sítě?

Díky.

Upraveno uživatelem andrewz
Návštěvník andrewz

V pátrání jsem trochu pokročil. Jednak jsem zjistil, že se problém ve zvuku týká i zpětného zhlédnutí na set-top boxu UPC.

Více mne ale zaskočilo, že problém postihuje i vysílání společnosti Skylink. Tohle jsem nahrál na https://livetv.skylink.cz při používání MS Edge. Ve zpětném zhlédnutí se stejně jako u Horizon Go objevuje lupání v jiných pasážích.

A aby toho nebylo málo, s podobným problémem jsem se nehledě na platformu setkal u tohoto streamovaného videa na https://www.redbull.com/int-en/events/AP-1XV2THEBD1W11/live/AP-1XUU7ZY112111 . Praskání je slyšet např. v těchto časech:

46:34
46:47
47:12
47:38
48:10
50:11
55:51

Ještě jedno streamovaná video, o kterém platí skoro totéž: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/trump-slibil-postavil-zed-i-v-coloradu/r~65cf757cf61f11e99ec9ac1f6b220ee8/ (to první s americkým prezidentem). Lupnutí se ozve v čase 0:13.

Výsledek je tedy ten, že šotek postihuje zvuk u videí z různých zdrojů (až na ty offline) a projevuje se ve více zařízeních na různých platformách. Že by nějaký bug v televizní technice zpracovatelů TV pořadů? Nebo nějaké abnormálně intenzivní erupce na Slunci? Jde mi z toho hlava kolem.

V 26. 10. 2019 v 11:16 AM, andrewz napsal:

...... Netuší někdo, jestli to UPC grabuje z DVB-T2 sítě?

.

Negrabuje,

maximálně by se jednalo o live trankódování.

Pokud se jedná o globální problém, musí byt slyšitelný i v live signálu na TV (přes CA), STB (Kaon, Dawn, Handan) i OTT App (Horizon GO)

Upraveno uživatelem technik
  • -
  • -
  • Jiná služba
  • nic
  • UPC
Návštěvník andrewz
před 5 hodinami, technik napsal:

Negrabuje,

maximálně by se jednalo o live trankódování.

Pokud se jedná o globální problém, musí byt slyšitelný i v live signálu na TV (přes CA), STB (Kaon, Dawn, Handan) i OTT App (Horizon GO)

Díky za odpověď. Kde tedy UPC, ČRa, Skylink a další poskytovatelé televizních služeb berou audiovizuální materiál, který poskytují televizním divákům? Abych věděl, na koho se vlastně obrátit... Samozřejmě že od samotných TV stanic, ale někde se přeci ty signály schází. Rád bych ověřil, jestli se stejný problém vyskytuje přes CA, STB i OTT App ve stejný čas, ale vzhledem k jeho nahodilé povaze je to takřka nemožné. Navíc se v závislosti na proměnných projevuje v různé míře i na úplném konci řetězce, kdy jsem přesvědčen, že třeba u webového Horizon Go je problém častější v prohlížečích Microsoftu (asi 1 lupanec na 10 vteřin) než třeba ve Firefoxu. Taky záleží na reproduktorech – ty, které lépe reprodukují výšky, činí lupnutí slyšitelnější.

Upřímně nevím, co víc bych pro přesnější diagnostiku nějakým zkušeným technikem mohl jako spotřebitel udělat. Napadá vás něco? Chtělo by to vhled někoho, kdo zná celou pipeline, která vede TV vysílání od původce až k příjemci (když to přeženu: z kamery až do uší diváka). Z mého laického pohledu jde o bug v nějakém zvukovém kodéru uprostřed této pipeline. Následkem je zvuk, který ne zcela odpovídá technickým specifikacím a který tak není zcela kompatibilní se všemi zařízeními.

Místo abych spřádal konspirační teorie by možná bylo nejlepší, kdyby nikdo další lupance neslyšel a doktor mi jen předepsal pilulku... 🙂 Lupance pro mne sice nepředstavují konec světa, ale už jsem do toho tak zabředl, že bych rád docílil objasnění.

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...