Přejít na obsah

Set-top box a poměry stran na 16:9 LCD


Návštěvník M.I.R.

Doporučené příspěvky

Návštěvník M.I.R.

Ahoj, omlouvám se, pokud zde byl již podobný dotaz vznesen a bude mi stačit, pokud mě nasměrujete na správné téma, protože upřímně řečeno moc nevím, co bych měl hledat.

 

Můj problém spočívá v tomto. Koupil jsem si novou LCD televizi, LG 42LH4900. Mám set-top box zapůjčený od UPC, ten klasický, stříbrný se zeleným svítícim kolečkem :) Propojení s TV je analogové, mám to zapojený přes scart a zaráží mě, že když sleduju třeba MGM, tak mám obraz jen uprostřed TV. Ne jako 4:3, od shora dolu s černými pruhy vlevo a vpravo, ale prostě je to 16:9 obraz uprostřed TV, čili černé pruhy jako po stranách, tak nahoře a dole. Změny nastavením poměrů stran nepomáhají, obraz je pak deformovaný a například ČT1 běží povětšinou dobře. Když je to 4:3, tak má obraz poměr 4:3, když je to 16:9, tak je obraz přes celou obrazovku.

Usoudil jsem z toho, že například MGM když vysílá širokoúhlý film, tak ho vlastně vysílá ve formátu 4:3 včetně horního a spodního černého pruhu a proto obraz vypadá tak, jak vypadá.

Vím, že UPC nabízí STB s podporou HD a HDMI výstupem a chtěl jsem se zeptat, zda tento STB také trpí daným neduhem a najdou se pořady, které vysílají takhle blbě, nebo zda má cenu si zaplatit těch 150 Kč/měsíc s tím, že se problém vyřeší.

Díky za odpovědi ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U všech typů STB se bude obraz zobrazovat "stejně" blbě. Je to způsobeno tím, že programer vysílá vše v 4:3 (film v 16:9 vypadá jako "vysílání pro malé obrazovky"). Jediné co by mohlo pomoci je u TV přepnou na nějaký mód obrazu ZOOM který by mohl obraz roztáhnout na všechny strany ...

 

Jinak podobné je to ještě u: HBO, HBO comedy, Cinemax a Cinemax2, Film+, CSfilm, Discovery, Spektrum, Viasaty

  • 300 Mb/s
  • ∞ GB 10 Mb/s
  • Komplet
  • modem, VTV box
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník M.I.R.

Hmm, tak to je pěkně na palici. Zoom je bohužel vcelku na prd, obraz vypadá na prd. No a s pořízením toho HD settopboxu, jaký programy potom poběží v HD?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník M.I.R.

Nevim, co tam otec přesně má, určitě si připlácí HBO, CInemax, má tam MGM a tak. Je toho dost. S netem to je měsíčně asi za dvoujku, nebo něco přes dva litry.

Každopádně mi přijde vcelku nefér vůči zákazníkům, že platíš takovou raketu a nejsou schopný dodat kvalitní obraz. Už i DVB-T, který chytám prakticky na kus drátu, má lepší obraz, než většina věcí z kabelu :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:D

To jsou ty paradoxy DVB.

 

UPC používá většinou ty samé zdroje jako DVB-T(někdy mají i vyžší BR než v DVB-T). Takže je to divné

 

Ale pokud mluvíš o těch dalších programech, tak to je problém těch co to vysílají do primární distribuce (HBO, Discovery, ......)

 

:roll:

  • 300 Mb/s
  • ∞ GB 10 Mb/s
  • Komplet
  • modem, VTV box
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník M.I.R.

Tak alespoň, že je všude vidět ten digitální pokrok :) Akorát nechápu, že si lidi nestěžujou, celý nadšení si koupí LCD nebo Plasmu, hlavně, že to má podporu Full HD, ale normální TV je na tom nekoukatelná :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Musite mit televizi, ktera umi ten pcmcia modul nebo si koupit/pronajmout HD Handan (nebo si poridit nejkaou strojovnu, ktera vam rovnou cernobily obraz bratri lumieru prepocita na soucasnou HD barevnou spicku :). Pak uz v televizi mate maximum mozneho.Novacky HD zpravy jsou treba docela dobre koukatelne (co se technicke kvality tyce). Uvidime, jaky to bude, az bude take CT v HD. Jinak samozrejme plati stale to, co na pocatku 70. let: porizenim barevne televize cernobile vysilane porady neprestaly byt cernobile - pokud nekdo natoci film mobilem, HD kvalitu z toho neudelate. :( Co se tyce vysilani 4:3 - je treba s rozebehem kopat do hlavy jak UPC, tak i puvodce programu. Je to hanba a pohrdani zakaznikem. Od obou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník M.I.R.

Je jasný, že PAL vysílání bude pořád PAL a né HD, ale jak je vidět, i u DVD se dá udělat upscaling na FullHD rozlišení a obraze je vcelku dobře koukatelný na velké obrazovce. Asi to bude chtít pomalu začít tlačit přímo na UPC a možná i na televizní stanice...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mluvil jste o krabicce , kterou zdarma rozdava UPC. Tam snad upscaling (pres SCART) neocekavate, ze ne. Tak se nedivte, ze je to naprosta sracka. S Handanem HD uz narazite hlavne na limity SD vysilani. I kdyz samozrejme kvalitni upscaler by to jeste trochu vylepsil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...