Přejít na obsah

Dolby Digital zvuk


Jardabr

Doporučené příspěvky

UPC nijak zvuk ani rozlišení kanálů nemění. Tak jak dostane tak posílá dál :wink:

 

Tak to je, bohužel, kec...

Vážně? A u kterých a co mění?

 

Dobrá, nechtěl jsem to dělat, ale ať to tedy všichni vidí a ví... Co všechno může UPC měnit?

 

- Rozlišení:

Např. kanály AXN, které všechny v síti UPC vysílají v rozlišení 544x576, místo klasických 720x576. Ptal jsem se AXN, 2x, a v obou případech mi řekli, že problém není u nich a ať kontaktuji svého operátora (UPC).

 

- Datový tok:

Většina kanálů v nabídce je distribuována s mnohem vyšším datovým tokem, než jaký nabízí UPC. Např. Nova HD, MTV, Discovery HD Showcase, Nat Geo HD, HBO HD. Všechny HD kanály vysílaly téměř se stejným datovým tokem, tak jsem v tom začal vrtat. Nova HD v nabídce UPC má jen okolo 9 Mb/s, přitom ji Nova nabízí s tokem skoro 2x vyšším. MTV vysílá MTV také s vyšším datovým tokem (nad 4 Mb/s), ale v UPC má MTV jen 3 Mb/s, což způsobuje, že obraz při rychlých scénách kostičkuje a nevynikne tolik detailů. HBO HD - filmový kanál s takovým renomé a historií těžko bude vysílat v HD s ubohými 10 Mb/s. Jsou schopni mnohem víc. Na moji žádost byl navýšen datový tok alespoň na 12 Mb/s, přesně, jak jsem pana Malinu v emailu prosil (z toho emailu jsem zde necitoval vše). To samé platí o Disney Channel. Ten kdysi vysílal s datovým tokem 2 Mb/s. Potom byl jeden den nekoukatelný, psal jsem do Disney Channel, večer se zvýšilo rozlišení a datový tok dosáhl okolo 4,5 Mb/s. Nedávno se zase snížil na 2 Mb/s. Prosil jsem v emailu, aby datový tok vrátili zpět na původní hodnotu a také se tak stalo - opět tam je krásných skoro 4,6 Mb/s. Mimochodem, někdo v UPC má asi hodně rád History HD, když mu dopřává datový tok 16 Mb/s...a jiným HD kanálům ne.

 

- Zvukové stopy/titulky:

U mnoha kanálů mizely a naskakovaly různé zvukové stopy. I toto si UPC může regulovat, jak chce. Např. Disney Channel, kde byla jen CZE a ENG, ale po čase se tam naskočila i HUN. U Nat Geo HD se stopy měnily také, jednu chvíli tam byla i hebrejština, automaticky se to jednu dobu měnilo na ruštinu. Když by chtěli, vyhodí v současné době z Nat Geo HD tu ESP a RUS stopu pryč, ale asi se jim nechce. U titulků netřeba nic vysvětlovat si myslím.

 

- Verze kanálu:

Ano, UPC klidně může změnit i verzi šířeného kanálu. I zde se najde příkladů několik. U Nat Geo HD minulý rok asi na týden přepli z UK verze na Europe. National Geographic (Channels) mi řekli, že to udělalo UPC a ne oni. Nyní je šířena v UPC verze Europe, ale proto, že od 1. září si tak rozhodl sám National Geographic, nikoliv už UPC. MTV je v české verzi, přitom MTV Europe stále funguje. Jasně, byli víceméně povinni na CZ verzi přejít, ale uvádím to jen jako příklad, že to technicky není žádný problém. Kdyby UPC chtělo a mohlo, poběží v nabídce nadále třeba maďarský Universal Channel, maďarské Spektrum, maďarský Animax, atp. Naštěstí to tak nechtějí a už ani nemohou.

 

Mno a abych to celé uzavřel... Ozvalo se mi nedávno samo UPC, protože ví, že jsem celou tuhle věc řešil, omluvili se mi, dali nepřímo za pravdu a slíbili, že se to pokusí v roce 2011 napravit. To už není jen slib pana Maliny, ale i dalšího důležitého člověka v UPC, který mi to potvrdil a slíbil. A proč jim na tom záleží? Těžko říct. Možná proto, že využívám jejich služeb skoro 15 let. Možná proto, že jim záleží, co si o nich lidi myslí. Možná chápou, že kvantita není vše. Možná z nějakého jiného důvodu, opravdu nevím. Důležité a chválihodné je to, že se to snaží řešit a zlepšit.

 

Pokud to tu čte i někdo z UPC, děkuji vám, že po dlouhé době jste se rozhodli vyslyšet přímo to, co klient má na srdci a že se snažíte nadále své služby zkvalitňovat a zlepšovat. Jsem opravdu velmi rád. Dekuji.

  • Super
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Compal CH7465, CA modul
  • Hlavní město
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenom poznámka, pokud by UPC zrušilo ruskou zvukovou stopu u některých kanálu které nemají českou, jako je právě NG HD, ale i Discovery HD Showcase a Discovery TL, asi by se našlo dost lidí, kteří by UPC nepochválili. Mého otce nevyjímaje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
Návštěvník Kynio

Mám nově reciever Onkyo 508 a s telkou jsem ho propojil optikou. Od UPC odebírám Digi TV standart. Když sleduju Novu HD, tak i v reklamách atd běží 5.1 zvuk, ale takovým zvláštním způsobem. Občas je hlas slyšet i ze zadních repro a pomalu to přejde do předních. Hudba hraje i ze zadních a jakmile začne někdo mluvit, hudba v zadních repro se stlumí a a přejde spíš víc dopředu. Je tohle normální? Nebo mám něco špatně se svým AVR?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník zby

To je "normální". Je to díky tomu, jak NOVA uměle rozhodí stereo zvuk do pěti (resp. 6 kanálů)... Bohužel tam na to mají nějaký zvláštní HW a/nebo SW, který to dělá dost nepříjemně. Taky mi to trhá uši.

Kdyby to raději nechali 2.0 a když by člověk chtěl, tak by ten převod do 5.1 nechal na receiver, který to (v mém případě) zvládne mnohem lépe.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kynio

Co se týče filmů, jako příklad dám třeba Transformers, černý jestřáb sestřelen, nebo prostě jakýchkoliv filmů, kde je 5.1 zvuk jak na DVD, tak i bluray, nova vysílá taky v plnhohodnotný 5.1, že efekty jsou srovnatelný s DVD, nebo to nějak upravuje a je to jen zase vytvořený 5.1 ze sterea?

 

Přemýšlím právě, jestli nechat optiku, nebo to raději zapojit přes cinch a zbavitse tak DD a nechat to jet jen přes PCM

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník zby

Tuším, že u filmů, kde mají originál stopu 5.1, tak ji pouští jak ji mají, ale jinak je to 5.1 udělané ze sterea (je to taky ještě hodně nepříjemné u Televizních Novin).

 

Pustit to bez DD a nechat na receiveru, aby to rozhodil sám je řešení - alespoň do doby než bude mít NOVA vše v originál 5.1 zvuku a nebo si na ten převod ze sterea pořídí něco jiného.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...