Přejít na obsah

jaký použít koax na vlastní rozvod?

Doporučené příspěvky

Zdravím a prosím o radu.

Přestavuji byt a chtěl bych si natáhnout vlastní rozvody (pod omítku) na kabelovku a kabelový internet.

Vysvětlení - stávající koax, který mi vede ze sklepa až do obyváku, mínim v předsíni utnout a připojit na něj rozbočovač, přičemž jedna větev povede dále do pracovny (inet, tv resp. jen inet) a druhá do obyváku jako původně. Nemíním si dávat kabelový modem do obyváku a od něj tahat UTP až do pracovny (ono tam to UTP stejně bude, ale na jiné věci - kabelový modem chci mít prostě co nejblíže počítači).

Pozn. volbu a montáž rozbočovače (bude schován v krabici ve zdi), stejně jako zásuvek samotných rád nechám na později technikům kabelovky. Teď potřebuji jen kabely.

Potřeboval bych vědět, zda mohu pro kabelový modem i TV použít stejný koax a jaké parametry (impedance, útlum) resp. typ (výrobce) by měl mít?

Pokud je tu někdo fundovaný, prosím o rychlou reakci - nejpozději v pondělí nahazuji omítky ;-) Předem dík.

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/311-jak%C3%BD-pou%C5%BE%C3%ADt-koax-na-vlastn%C3%AD-rozvod/
Sdílet na ostatní stránky

To co si tady predstavujes ti technici karnevalu pravdepodobne nebudou chtit zapojit.

Nevim presne jak si predstavujes vedeni od rozbocovace do pracovny, chces pouzit jeden koax pro tv+net, nebo 2 koaxi jeden pro tv a druhy pro net ? (to druhe reseni urcite nedelej).

Karneval chce aby na kocni jeho vedeni byla jeho zasuvka (tv+r nebo tv+r+net) a teprve za ni si muzes davat nejake rozbocovace, jak zjisti ze mas nejaky rozbocovac jeste pred ni, tak budou delat problemy.

Takze si to budes muset zapojit sam nebo rict nekomu jinymu nez technikum z karnevalu (myslim ten rozbocovac) a stavajici zasuvku kterou mas nyni v obyvaku hodit do pracovny.

Po prichodu techniku reknes ze mas jejich koncovou zasuvku v pracovne a oni ti ji vymeni za zasuvku pro net nebo tam daji jen odbocovac pro net, o tom tvym rozbocovaci bych jim radeji nerikal.

Rozbocovac musis pouzit nejaky se zpetnym kanalem, ktery ma potrebny frekvencni rozsah (5-65 Mhz ?, ja mam 5-30 Mhz a staci to) jinak ti pak nepojede internet.

Do obyvaku si pak muzes dat obyc. tv+r zasuvku.

Koax pouzij urcite nejaky kvalitnejsi dobre stineny, presny typ ti nereknu, ale muzes se pro predstavu podivat sem: http://www.lica.cz/cgi-bin/lica/t01_fro ... d=2〈=1

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno

Ad problemy - soused, byl v podobne situaci - mel zasuvku v obyvaku a objednal si net s tim, ze ho chce vyvedeny do jineho pokoje. Sami technici karnevalu, mu tam pichli pred obyvakovou zasuvku (tv+r) rozbocovac, takze nechapu, proc by meli delat vlny u mne - je to nemlich to same, zvlast kdyz ja si tam nechci ten rozbocovac montovat sam, ale chci to nechat na nich - at si tam pichnou rozbocovac jaky jim vyhovuje (impedancne i frekvencne), nebude to tudiz muj rozbocovac ale jejich.

Jinak moc dik za reakci. Mimochodem snazil jsem se sehnat kontakt na nejakeho jejich technika v Ostrave, abych to sim probral - naprosta marnost. Pokud by jste o nekom vedeli, prosim o tip.

Návštěvník Geeker

No nevim jestli se ti to povede. Neni mnohem jednoduzsi si z te zasuvky vyvest UTP + koax TV a ne tahat koa net az do pracovny.

BTW: Neni nahodou karneval zodpovedny za rozvody po zasuvku CATV?? protoze jestli jo tak ati tohle nikdy neudelaji. Je to na jejich triko

BTW: Neni nahodou karneval zodpovedny za rozvody po zasuvku CATV?? protoze jestli jo tak ati tohle nikdy neudelaji. Je to na jejich triko

Ano u TV je:

4.2 Koncový bod Sítě je fyzickým spojovacím bodem, ve kterém je

zákazníkovi poskytována sjednaná Služba. Koncovým bodem

Sítě je konkrétně :

(a) účastnická zásuvka s konektorem typu „F“ nebo „IEC“;

(b) konektor v koncové skříni distribuční sítě ;

© ostatní koncové body Sítě , jak jsou definovány v příslušném

Provozním řádu vydaném Poskytovatelem.

U internetu to je:

Koncový bod Sítě je umístěn na zadní stěně kabelového modemu a je

fyzicky realizován konektorem RJ 45 a sí ť ovým rozhraním 10Base-T,

(specifikace IEEE/802.3, CSMA/CD).

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno

Výsledek:

Byl u mě technik (externí firma - servisní partner karnevalu) na konzultaci, udělá to přesně jak jsem chtěl, prý nejsem zdaleka první s tímto požadavkem, dokonce je těch lidí tolik, že si to nechal schválit jako povolený postup u karnevalu. takže vyřešeno.

Ad Vaše poznámky a návrhy (mimochodem - díky za ně!!!!) - samozřejmě, že je možné mít jednu zásuvku, ale:

1. u televize a od ní táhnout utp k počítači, pak se ale musíte smířit s tím, že máte kabelový modem jinde než comp (pro mě neakceptovatelné)

2. u compu a pak táhnete coaxy k TV - pro mě rovněž nekaceptovatelné, protože kromě TV mám připojený i rozhlas, což by zase byly dva koaxy a to širší bych musel sekat drážky (do panelu!).

Jinak kabel, který se bude natahovat je Belden H121 (tenhle - http://www.sapro.cz/sorti/koax_12.html AL PVC - dle vyjádření známého klasika u kabelovek).

Pro ty co budou řešit podobný problém - vykašlete se na info linku (jsou neskutečně pomalí a nepružní , nemluvě o boji s jejich plechovou hubou) a zkuste obvolat firmy, které se zabývají satelitní a kabelovou technikou, ať Vás odkážou na někoho, kdo dělá servisního partnera pro karneval, problém pak vyřešíte v řádu hodin tj. o několik dní dřívě než Vám centrála v Praze laskavě sdělí, že Vám tam někoho do 30 prac. dnů pošle na konzultaci. Hlavně však to začněte řešit s dostatečným předstihem před rekonstrukcí.

Přeji všem příjemný víkend.

• po měsících...

Vážení, jakýkoli zásah, špatná nekvalitní práce, nekvalitní materiál atd.. se časem projeví a až k vám přijde technik řešit výpadky, pěkně si zaplatíte za opravu, zásah do sítě a za výjezd. Těmito zásahy můžete zapříčinit rušení v síti, odrazy ... a to bude mít vliv nejen na kvalitu netu, také na hlasové služby a digiTV, až budou spuštěny!

• po 5 týdnech...
Návštěvník Kundatra

Mam podobny problem. Po prestehovani jsem si objednal internet Turbo 1000. Televize mne nezajima. Predchozi najemnik mel pouze televizi - krabice se dvema konektory. Krabice je v predsini nad vstupnimi dvermi cca. 3m vysoko, v dosahu neni zasuvka 220V. Modem bych chtel mit v jine mistnosti u PC cca. o 10m kabelu jinde... Z toho co jsem se tu docetl jsem pochopil, ze se Karneval bude snazit modem umistit co nejblize zasuvky a od nej tahnout tech 10m UTP kabelem. To se mi vubec nelibi. Nemate nekdo kontakt na nejakou brnenskou firmu, ktera pro Karneval dela instalace? Dik za info.

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...