Návštěvník Retiree Odesláno 9. února 2012 Sdílet Odesláno 9. února 2012 (upraveno) Nejprve si ujasněme pojmy: CI rozhraní, Common Interface, Univerzální, běžné rozhraní. Známé též jako PCMCIA II z výpočetní techniky. V podstatě konektor umístěný obvykle v šachtě na přijímacím zařízení (televizor, set-top box, PC karta). CA Modul, Conditional Access Module, Modul podmíněného přístupu. Převážně zásuvný modul s čipem, který spolu s dešifrovací (smart) kartou zajišťuje dešifrování zakódovaného programu, v případě kabelového UPC je to šifrovací systém CONAX CAS 7. Vzájemná komunikace mezi CI a CAM se děje prostřednictvím CI protokolu, viz třeba zde: http://www.digitalnik.cz/zpravodajstvi/ ... ch-modulu/. Vedle staršího protokolu CI se nově zavádí rozhraní s protokolem CI+ a, bohužel pro zákazníky, jej od nového roku zavádí i UPC. Nebudu to dál rozebírat, nejsem odborník, ale shrnu: Přijímač s rozhraním CI+ bude pracovat se starším CA modulem Přijímač se starším rozhraním CI nebude s novým modulem CA+ pracovat Pro úplnost, přijímač s rozhraním CI bude pracovat jen s modulem CA a samozžejmě přijímač s rozhraním CI+ bude pracovat s modulem CA+ i CA. Do jisté míry je to od UPC podraz na zákazníky, ale je to dáno vývojem techniky, ale hlavně tlakem různých tzv. organizací a spolků na ochranu autorských práv a reklamních lobby. Varování: Před zamýšleným nákupem CA modulu, ať už od LICY, nebo od UPC, si důkladně rozmyslete, zda a k čemu jej zamýšlíte používat a zda bude s vaším přijímačem pracovat. Nové televizory již obvykle mají rozhraní CI+, u starších (nedokážu určit, jak starých, dejme tomu 2 roky) nebudou nové CA moduly pracovat. Prosim vsechny uzivatele co pouzvaji CA modul, at se mrknout v menu vaseho pristroje do informaci a poslou sem detailni informace o pouzivanem CA modulu, (seriové číslo a č.karty radeji neuvadejte). Admin fora Podle informací od ski1961 z 16.2. tr. UPC prodává/pronajímá CA moduly pouze pro nové rozhraní CI+ firma LICA prodává CA moduly, které jsou kompatibilní s oběma typy rozhraní, CI i CI+ 22.2.2014: UPC a LICA používá stejné moduly, nic speciálního si v nich nenecháváme měnit ani upravovat. Jediné co je jiné je verze FW v modulech. Je to dáno tím, že UPC má za poslední 2 roky asi 60x větší obrat modulů. S tím jsou spojené i rozdílné verze FW. Pokud LICA koupí 1000 modulů tak jim vydrží dost dlouho na to, aby mezitím výrobce vydal nový Fw pro modul. Pro info LICA teď doprodává moduly s FW který mělo UPC cca před rokem. Nyní jsou již dodávány moduly CI+ v.1.3 s FW 3.0.x . Všechny verze modulů se snažíme předem otestovat na starých TV s CI. Máme k dispozici asi 5 TV různých výrobců ve kterých testujeme a zatím jsme se nesetkali s problemem. Dále zatím nejsou aktivovány žádné funkcionality z CI+ protože při zapnutí těchto funkcí by přestaly fungovat stávajíci starší STB. Nějaké omezení však může přimo do kodeku vkládat vysíilatel ( kolega např zaznamenal nemožnost nahrání nějakých pořadů v DVBT na TV Panasonic). Zkusim něco zjistit u HBO, ale nedávám tomu naději - maďar nechce pouštět informace Upraveno 18. února 2012 uživatelem Návštěvník Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
homberg Odesláno 11. února 2012 Sdílet Odesláno 11. února 2012 Nevim jak ted, ale driv si Lica overovala, k jakemu zarizeni modul objednavate. Nemohlo se tedy stat, ze by vam nefungoval z duvodu nekompatibility. Citovat Kabel 500 Mb/s - Komfort 2x CA modul, Compal black Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Retiree Odesláno 11. února 2012 Sdílet Odesláno 11. února 2012 No, s tím ověřováním si nejsem jistej. CAM jsem kupoval dvakrát k PC tuneru, nevím, asi 2006 a 2009. Vždy ověřovali pouze, zda jsem klientem UPC (mám předplatné). Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník natasss Odesláno 11. února 2012 Sdílet Odesláno 11. února 2012 Mě se taky na nic neptali k jakému zařízení CAM CI chci, jen si ověřovali, že jsem klientem UPC. A kupovala jsem ho u Licy loni ( 05/2011) A funguje mi u Samsungu "42 Samsung PS42C430" i u "LG 22LH2000". Zkoušela jsem to v obou televizorech, než si koupím druhý, protože s Kaonem moc spojkojená nejsem. A jestli se teď prodává CI+, tak mám obavy, aby mi to fungovalo. Jak poznám, že televizor má rozhraní CI+ ? Kdo mi poradí? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Retiree Odesláno 11. února 2012 Sdílet Odesláno 11. února 2012 No nejspíš hledat v manuálu. Sam z r. 2010 (řada C) velmi pravděpodobně CI+ má. Nedávno se podobný problém řešil pro řadu B (tj. 2009), podle manuálu má CI+. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník natasss Odesláno 12. února 2012 Sdílet Odesláno 12. února 2012 Děkuju, hledala jsem to v LG manuálu, ale tam o tom není zmíňka, protože je tam psáno, že má jen Digitální DVB-T, o kabelovém tam není ani ň. Sice jsem se dočetla na http://www.korunka.cz/lcd-televize-8000-kc/lg-22lh2000 , že: "Digitální kabelové vysílání (DVB-C): ANO (MPEG-2), upozornění: tuner lze využít jen při nastavení země Švédsko nebo Finsko, nemusí být tedy plně kompatibilní", ale to není nikde jinde uvedeno. Jenže tohle já už dávno vím a mám to vyzkoušené. Ale o slotu na CAM CI jsem se nic nedozvěděla. A pokud Samsug má CI+, tak bych měla tím pádem problém vyřešen a moduly bych zaměnila. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Retiree Odesláno 12. února 2012 Sdílet Odesláno 12. února 2012 Moc jsem sice nehledal, ale ve specifikaci pro uvedený Samsung je mj. CI/CI+. V manuálu LG píšou pouze o CI. Takže Váš závěr je pravděpodobně správný... CI rozhraní (CA Modul) není jen pro kabelovku, ale i pro pozemní vysílání a satelit (to především). Takže při případném dalším hledání se nesoustřeďovat jen na kabelovku. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cvancara Odesláno 12. února 2012 Sdílet Odesláno 12. února 2012 "....Pokud bude tento nový standard přijat ze strany poskytovatelů a výrobců (což se již v současnosti začíná projevovat), nezbude uživatelům pravděpodobně nic jiného, než se přizpůsobit. Dojde tak k výraznému omezení komfortu......." Teda chci videt ty, kteri si po prechodu na digital poridili novou TV, a ted se budou muset opet vratit treba zpet k tem nevzhlednym krabicim (STB). Pokud treba neumi CI+. Citovat - - - CA modul OVA Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník crapper Odesláno 12. února 2012 Sdílet Odesláno 12. února 2012 Takže když jsem si objednal 04.02.2012 ca modul (ma přijít zítra) tak mi chcete říct že mi nebude fungovat ( samsung 2470hd) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník ski1961 Odesláno 12. února 2012 Sdílet Odesláno 12. února 2012 crapper: Ty jsi si ten modul objednal od UPC do pronájmu nebo zakoupení od firmy LICA ? Kdyby to bylo tak, jak je výše popisováno, tak asi docela problém. Tvoje TV je již starší a dle popisu, který sem zkouknul, tak se tam píše jen o CI modulu. Takže pokud UPC zasílá už jen CI+, což dle jejich nabídky tak zřejmě je, tak nastává problém. Na druhou stranu, na stránkách Lica http://www.dvb-c-shop.cz/produkty/ca-moduly.htm se stále hovoří jen o CI, tedy žádné CI+. Máte někdo zkušenost s tím, co ted Lica zasílá ? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.