Přejít na obsah

Která odpověď byla nejužitečnější?

Pokud některý z těchto příspěvků pomohl vyřešit váš problém, věnujte prosím chvilku kliknutí na tlačítko „Označit jako řešení“ u tohoto příspěvku.
Označení příspěvků jako řešení pomůže ostatním členům komunity rychle najít odpovědi na jejich otázky. Děkujeme za vaši pomoc!

Featured Replies

Odesláno

spacer.pngPřibližně od 3.3. pozoruji rapidní snížení vysílací kvality DVB-T multiplexu 498MHz. Video stream je místy až nesledovatelný a také došlo ke snížení kvality druhého zvukového kanálu ze 160kbps na 128kbps. Scan type se změnil z MBAFF na Progressive. Multiplex s ČT1 zůstává zatím beze změny v původní kvalitě.

Jako důkaz přikládám screenshoty nahrávky stejného pořadu na ČT2 (Obří Opravny) a také soubor s parametry video streamu. Pro porovnání je přiložen i screenshot z iVysílání ČT. Původní kvalita byla s iVysíláním srovnatelná a nyní je mnohem horší.

Ke sledování používám TV kartu v PC s dvojitým tunerem, takže rada používat DVB-C moc neobstojí. Ačkoli se tedy obdobné DVB-C tunery do PC koupit dají, ale je to trochu jiná cenová kategorie.

Zajímalo by mě, proč došlo u DVB-T k takovému snížení kvality a zda se jedná o trvalou záležitost. Pochopil bych, kdyby se snižoval bitrate, ale problém je že před změnou měl video stream cca 3 - 8 mbps, dle typu pořadu a dnes mají prakticky všechny cca 5,8 mbps.

Vytvořil jsem i požadavek na technickou podporu UPC, ale zde se mi zatím jen ozvala paní, aby ověřila, že se nejedná o "kostičkování" vinou špatného signálu a od té doby nic.

UPC po změně:

375443558_UPCpozmn.thumb.JPG.ecff6bf42fa03ac7d6a2f5db5787022e.JPG

UPC před změnou:

1695213306_UPCpedzmnou.thumb.JPG.9fc21e2046661fea79ab6d31ae7ca8a9.JPG

iVysílání:

iVysilani.thumb.JPG.82979ffcfc3d21807f169821013920a7.JPG

194652251_UPC-vlastnostistreamu.JPG.bb0b72579984c339de9ab953faf3891e.JPG

Upraveno uživatelem Ondra_1
oprava obrázků

Odesláno

Vzhledem k zarazeni CT3 do tohoto multiplexu se neni cemu divit.

Odesláno

Vzhledem k tomu, ze na CT3 az doted jeste zadny skutecny program, ktery by zral kapacitu, nevysilal, tak docela JE cemu se divit 😉

Odesláno

Já včera pozoroval občasné kostičkování na ČT24 i v DVB-C. Tv mi ukazovala sílu signálu MUXu cca 62%. To dřív nebylo.

• 500 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Modem Compal (černý), CA modul
  • Ústí nad Labem
Odesláno
před 3 hodinami, MOp napsal:

Vzhledem k zarazeni CT3 do tohoto multiplexu se neni cemu divit.

Nerozumím vašemu příspěvku. V době kdy ke změně došlo, žádná ČT3 ještě nevysílala. Kromě toho nedošlo JEN ke změně bitrate, ale i kvalitativní změně vlastností video streamu.

Odesláno

že by transcodovaní programu z DVBT2 - video formatu HEVC 50p

@Ondra_1 co je "kvalitativní změně vlastností video streamu"

• -
  • -
  • Jiná služba
  • nic
  • UPC
Odesláno

Nevím jestli nejde o stejný problém, těsně před 18:00 se na CT24 HD (DVB-C) kostičkovalo a i ve zpětném přehrávání, zatímco u O2 nebylo

Upraveno uživatelem thaischumi

• Super 800 Mb/s Profi
  • -
  • Komfort
  • VF Station + 3x CA Moduly
  • Praha - Jinonice
Odesláno
před 7 hodinami, technik napsal:

že by transcodovaní programu z DVBT2 - video formatu HEVC 50p

@Ondra_1 co je "kvalitativní změně vlastností video streamu"

Pokud rozumíte video kompresi, tak se podívejte na ty přiložené obrázku s vlastnostmi streamu a porovnejte je mezi sebou. Pokud jste laik, tak vám musí stačit informace, že při prakticky nezměněném bitrate došlo k rapidnímu zhoršení obrazu. Stačí takto?

Pochybuju, že terestrické DVB-T2 HEVC vysílání je takto hnusné, jako to, co teď předvádí UPC ve svém DVB-T multiplexu.

Můj soukromý názor  je, že UPC vyměnilo transkódovací zařízení za něco mnohem horší kvality nebo z mě neznámého důvodu změnili jeho nastavení. Zajímá mě důvod.

Odesláno

Tak se mi povedlo najít ještě jeden záznam stejného pořadu před a po změně. Jedná se o 7. díl seriálu Učitel.

Záznam z 28.2. má bitrate jen 3,1 mbps a záznam z 4.3. pak 5,8mbps. Přesto, že má druhý záznam téměř dvojnásobný bitrate, tak je viditelně horší kvality!

Odesláno
V 23. 3. 2020 v 21:00, Ondra_1 napsal:

Můj soukromý názor  je, že UPC vyměnilo transkódovací zařízení za něco mnohem horší kvality nebo z mě neznámého důvodu změnili jeho nastavení. Zajímá mě důvod

Já bych řekl, že před tou změnou UPC pravděpodobně bralo signál z pozemního DVB-T vysílání a nyní ho bere z DVB-T2 a tam musí projít ten stream tanskódováním zpět do DVB-T1 a to ho tak zřejmě degraduje. 

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague