Přejít na obsah

Nastavení Mikrotiku RB133C


Návštěvník eventai

Doporučené příspěvky

Návštěvník eventai

Zdravím, mám problém nastavit RB133 jako klienta ke klasickému AP od tp-linku, jedná se tedy o pásmo 2,4GHz které karta podporuje (CM9). Byl by někdo tak ochotný a napsal mi postup jak to nastavit už vůbec nevím, na ip ve formátu 192.168.0.x mi to jde v pohodě ale na veřejné ip mi to nejde rozjet ať dělám co dělám. Když jsem připojený přes kabel na pc mám IP: 89.102.150.74 Výchozí bránu: 89.102.150.1 Maska: 255.255.255.0 Server DHCP: 10.134.64.1 DNS: 213.46.172.36, 213.46.172.37 (AP je zapojena přes switch do modemu jako PC, takže údaje by měly být stejné)

 

Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník eventai

Chtěl bych rozjet domácí bezdrátovou síť což by podle všeho jít mělo (modem sám o sobě bezdrátové připojení neumožňuje), teoreticky s nastavením klienta by problém nebyl pokud bych mikrotik použil jako AP a tp-link jako klient, ovšem tp-link není můj, nemohu tedy sním nic dělat. Napadlo mě nastavit mikrotik aby přijímal veřejnou ip a potom počítačům pod ním přiřazoval ip neveřejnou a statickou, pokud by to tedy nešlo nastavit jinak. Za každou radu děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník lejno

Jestli máš od UPC modem s routerem (což nejspíš máš, protože jinak bys nemohl provozovat souběžně AP i PC), tak žádnou veřejnou IP neřeš, protože budeš pracovat pouze s vnitřní IP, kterou ti ten modemo-router přidělí. A celou síť pak postavíš jako bridge. Ovšem i tak budou všude neveřejné IP adresy, které bude přidělovat ten modemo-router.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník eventai

Mám modem Cisco EPC3208, v případě když je k němu připojená AP tak IP adresa připojeného zařízení je 89.102.X.X (se mění 89.102.150.X, 89.102.152.X) takže tedy veřejná ip. Jde mi o to jak nastavit ten mikrotik na příjem s veřejnou ip protože na ip ve formátu 192.168.X.X tedy neveřejné mi to jde nastavit normálně, wlan a ethernet do brigde, nastavit DNS a ip mostu popř. jen ethernet portu, takto funguje na neveřejné IP, při tomto nastavení na veřejné ip nelze komunikovat s AP ani tak abych se dostal do nastavení. Už tedy nevím jak to nastavit aby to šlo (údaje v prvním příspěvku)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník lejno

Ten modem ti nabídne pouze jednu IP, takže pokud ji vezme AP (jakožto první článek v řetězci), tak už logicky žádnou další (pro další zařízení) nemáš a nelze nic dělat. A pokud se AP chová jako router (tj. umí routovat), tak ti přiděluje neveřejné IP, které pak můžeš použít pro všechna další zařízení v tvé síti. Ale přímo s veřejnou IP adresou operovat nelze. Navíc to ani není potřeba, protože ona neveřejná IP adresa slouží pouze pro zařízení ve vnitřní síti a navenek se stejně každé zařízení identifikuje IP adresou veřejnou od UPC (jediný problém může být u specifických služeb, ale to se pak dá v routeru upravit směrováním portů apod.).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník eventai

Ovšem i kdybych neměl pc a jen AP tj. jen jednu přiřazenou ip tak bych potřeboval poradit jak nastavit ten mikrotik jako klienta když nefunguje nastavení které jsem popisoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník lejno

Jedna IP = jedno zařízení, což znamená, že pokud tu veřejnou vezme AP pro sebe (protože i on potřebuje mít jednu IP, aby mohl vůbec fungovat), tak žádná další už není a konec. Takhle to prostě neuděláš, potřebuješ tam mít router, který ti přidělí vnitřní IP a s těmi pak pracuješ dál.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník lejno

Pokud umí AP routovat, tak už se jedná o router (asi by to chtělo napsat konkrétní model). A ten vezme tu veřejnou IP od UPC k sobě (laicky řečeno) a všem zařízením, která jsou na něho napojená, přidělí IP neveřejnou, např. v rozsahu 192.168.0.2-254 (192.168.0.1 si pak nechává pro sebe jako bránu).

 

Videonávod na WinBox (pokud to neznáš) pak najdeš na Youtube, to je skutečně nad rámec běžného vysvětlení v diskuzi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...