Přejít na obsah

Problém s rychlostí přenosu dat v domácí síti-nabízím odměnu


Návštěvník Já

Doporučené příspěvky

Návštěvník Já

Tak to už netuším, jestli proběhla nějaká instalace. Každopádně jsem dělal novou instalaci windows a ještě i bez kasperskeho mi jelo kopírování z NASU i na NAS pouze 10-12 MB/s.

Je to, ale divné. Včera, když jsem schválně kopíroval větší soubor, tak jsem měl rychlost 60 MB/s, pozastavil jsem na pár minut ochranu a rychlost se zvýšila místy až na 110 MB/s. Pak jsem znovu dal obnovit ochranu a rychlost klesla na 60 MB/s. Dnes ráno, když jsem to opakoval, mi pozastavení ochrany nepomohlo, ale i to kopírování bylo opět celkově nižší, nějakých 30-40 MB/s.

 

Firmware mám všude nejnovější, zrovna včera na NAS vyšla aktualizace. V routeru je poslední firmware z července 2014 (na to, že to je top router asus, se divím, že dlouho nic nevyšlo). Zkusím ještě aktualizovat FW v modemu od UPC, jestli to jde...

 

Jinak fragmentovat HDD na nasu se nedoporučuje.

 

https://www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/faq/212

 

NAS mám zaplněn z 80 %, takže se dá asi očekávat nějaké snížení rychlosti, ale určitě ne výrazné..Z 90 na 40 MB/s. Všiml jsem si, že se, ale ta síť chová opravdu nevspitatelně..Vždy jsou ty naměřené údaje velmi rozdílné.

 

O víkendu obnovím tovární nastavení u NASU, udělám znovu přeinstalaci windowsu na PC i NB. Pokud bude to kopírování aspoň těch 40 MB/s, tak se to dá i když pořád budu žít s pocitem, že je někde něco špatně...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak tady je diskuzní fórum Synology http://forum.synology.com/enu/viewforum.php?f=14 kde další uživatelé popisují podobné problémy jako máte Vy (s jinými typy NASů). Všiml jsem si, že jeden uživatel tam upozorňuje na (je to tedy pro Synology DS212j):

 

"Stop all packages you have running. E.g. when I have Logitech Media Server running, the transfer speed drops to a maximum of about 16 MB/s. If the Media Server starts indexing it is down to about 5 MB/s."

 

Tedy vlastně doporučuje na NASu vypnout vše nepotřebné, např. Logitech Media Server, který už jen tím, že je spuštěný tak klesne rychlost přenosu a když začne indexovat soubory tak klesne rychlost ještě více (na Vašem NASu je podle specifikace také LMS instalován).

 

Také tam hodně uživatelů upozorňuje na to nepoužívat kabely kategorie cat5e (i ten dodaný k NASu), ale místo nich cat6 nebo dokonce cat6a - Vy jse ale v jednom příspěvku psal, že jste kabely už vyměnil za cat6 takže to by neměl být Váš případ.

  • Jiná služba
  • Jiná služba
  • TV Komplet
  • CA modul
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Já

Aktuálně mám rychosti(schválně jsem vypl kasperskeho) při kopírování NAS-Disk:

Hned po zapnutí PC cca 40 MB/s.

Když jsem to zkusil za půl hodiny po zapnutí PC, tak jsem měl kolem 70 MB/s. Coiž už se dá, i když v minulosti jsem měl rychlosti i kolem 90-100 MB/s.

Akorát mi nejde do hlavy, že kopírování směr PC-NAS je pořád rychlejší, cca 90 MB/s (zaplý kaspersky).

 

O víkendu zkusím ještě obnovit tovární data na NASU, přeinstaluji znovu systémy na PC a notebooku a více už proto asi nemůžu udělat..Dokud bude ta rychlost aspoň taková jaká je teď, tak budu spokojený. Pokud by to, ale zase spadlo na 10-12 MB/s, tak pak fakt nevím, co to může způsobovat. Bojím se, že díky velkému kolísání rychlostí v domácí síti je to jen otázka času, kdy se to opět stane..

 

Uživateli mirij, jsem za snahu mi pomoci poslal nějaké drobné peníze na účet. Pokud by se někdy někomu podařilo pomoci mi s tímto problémem, tak, že by se zcela vyřešil, tak mu pošlu větší odměnu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také tam hodně uživatelů upozorňuje na to nepoužívat kabely kategorie cat5e (i ten dodaný k NASu), ale místo nich cat6 nebo dokonce cat6a - Vy jse ale v jednom příspěvku psal, že jste kabely už vyměnil za cat6 takže to by neměl být Váš případ.

jakej by mělo smysl měnit standardní gigabitový kabely cat5e za 10gigabitovej cat6/a na rychlosti sítě do 1 Gb/s? :shock: spíš by stálo za zvážení vyměnit utp za stp nebo aspoň ftp kvůli lepšímu stínění... když k těm problémům dochází náhodně, klidně může bejt na vině rušení nějakou elektronikou, co je zrovna zapnutá (ať už ve tvym bytě, nebo hned za zdí u souseda)... to by taky vysvětlovalo, proč někdy je ten pokles větší a někdy menší (víc / míň rušivejch zařízení poblíž)... zároveň by to mohlo vysvětlovat, proč se switchem to jede rychlejc - pravděpodobně použiješ místo jednoho delšího dva kratší kabely nebo aspoň v místě s větším rušením máš ten kratší, a na něm se to tolik / vůbec neprojeví... na zkoušku bych zkusil ty kabely víst úplně jinou cestou po bytě a když tak je něčim líp stínit, třeba obalit alobalem...

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Já

S tou kolísavou rychlostí se smířím, pokud to nebude klesat pod 40 MB/s. Pokud to však zase spatně na těch 10 MB/s, tak s tím se nedá nějak rozumně pracovalo. Každopádně by mě zajímalo, z jakého důvodu to jen tak přišlo a vlastně odeznělo. Co tomu pomohlo ? Jestli výměna všech kabelů (měl jsem vesměs 5e) za kabely cat. 6 anebo koupě nového switche či routeru, či úplně něco jiného. Vždy když jsem se přikláněl k nějaké variantě, tak přišla věc, která ji začala ihned odporovat.

Každopádně pořád je tam ta skutečnost, že rychlost hlavně při kopírování PC-NAS je kolísavá a pokaždé jiná..Pokud však nebude trvala pod těma 40 MB/s, tak se to dá. I když kvůli takové rychlosti jsem si NAS nekupoval, to jsem si mohl nechat síťový disk WD, kde byla taková rychlost skoro maximem, co se z něho dalo dostat (vesměs 50 MB/s).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Já

SZ poslána.

 

Jinak je zvláštní, že z NASU na PC kopíruju cca těch 40-50 MB/s, ale z NASU na NB kopíruji 75-100 MB/s (opět podle doby, kdy to zkouším). Zkoušeno při přímém připojení PC(NB)-router, NAS je ve switchi. Včera navíc, když jsem měl zapojený starý kabel, který mám ve zdi(ten s kterým jsem jel několik roků bez problémů, než přišl tyto problémy), který vede z routeru do switche (15 metrů) - tak opět klesla rychlost přenosu dat v bou směrech na 12MB/s, síťovka(PC) i NAS se hlásili, že jedou na gigové síti. Když jsem to pak hned přepojil na ten nový kabel cat.6 (který mám zatím jen provizorně natažený po bytě), tak rychlost šla ihned na těch 40-50 MB/s. Potřebuji totiž zjistit, jestli i na tom novém kabelu neklesne rychlost zase na 10-12 MB/s, ať to zbytečně nedávám do zdi. Takže na tom starém kabelu mi to vydrželo běžet "rychle" asi dva dny..

Proto se nedá s určitostí říct, že mi pomohl nový kabel, když i na tom starém dokázala síť fungovat nějaký ten den, než klesla rychlost.

 

Obrázek ze správce úloh při kopírování několika filmů z NAS do PC...Ryschlost byla 40-105 MB/s, v průměru, ale asi kolem 60-70 MB/s:

 

http://2i.cz/5df6d0fa29

 

Netuším jestli je takové kolísání OK...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
Návštěvník Já

Pokračování :-):-(

 

Po mém posledním příspěvku tady, jsem zakoupil do NASU ještě nový disk a udělal jsem tovární nastavení NASU. Znovu jsem i přeinstaloval windows.

Rychlost byla v pohodě, dokonce vyšší než před problémem , cca 100 MB/s, směr NAS - PC. V opačném směru taky skvělá hodnota 80 MB/s.

 

Tak to jsem fungoval vlastně cca. 3 týdny a už jsem si říkal, že je problém klonečně pryč a pořád si lámal hlavu, co vlastně pomohlo (do dnešního dne to nevím, protože vždy jsem našel variantu, která vylučovala mou teorii, proč mi znenadání klesla rychlost mezi PC a NAS).

 

Abych to shrnul, tak postupně jsem vyzkoušel dohromady následující:

 

Koupil jsem úplně nový router(jiný typ), koupil jsem úplně nový switch, vyměnil jsem všechny kabely na cat 6, přeinstaloval jsem Windows a nakonec jsem vyměnil disk v NASU a udělal obnovu továrního nastavení a znovu jsem provedl čistou instalaci windowsu.

 

Jenže včera se znovu problém dostavil ! Opět z ničeho nic ! Shodou ookolností vyšel nový FW jak na router,tak na NAS, tak jsem obojí aktualizoval, ale přenosová rychlost mezi PC a NAS v obou směrech byla opět pouze 10-12 MB/s v obou směrech. Ta samá rychlost byla i v případě, kdy jsem měl v routeru píchlý i přímo notebook. Kyž jsem ,ale notebook zapojil ještě do switche (který byl za routerem), tak přenosová rychlost mezi NB a NAS byla v pořádku vysoká. Pokud jsem NB opět vrátil do routeru, tak rychlost zase byla mezi 10-12 MB/s. Připomínám, že NAS mám zaplý ve switchi (který je připojen v routeru).

 

Napadlo mě vyzkoušet dát NB ještě taky rovnou do routeru, kde mám i PC a povoli sdílení a zkusit rychlost mezi PC a NB. Rychlost byla v pořádku..V obou směrech, něco přes 110 MB/s. Tím by se zase vylučovala chyba routeru a vlastně mi to sdělilo, že je chyba v komunikaci mezi PC(NB) a NASEM (v případě, kdy je PC či NB zapojen v routeru).

 

Vyzkoušel jsem dnes ráno čistě pokus-omyl, přidělit v routeru u NASU napevno IP statickou adresu k MAC adrese NASU. Protože standartně je v routeru nastavenou automatické přidělení IP adres pomocí DHCP serveru. Router jsem restartoval a rychlost byla zase OK kolem 100-110 MB/s !

 

Teď jsem v práci, takže další zloušení bude až večer (takže zase budu muset nějaký čas sledovat, jestli rychlost opět neklesne), ale pokud by to pomohlo, můžete mi prosím někdo vysvětlit, jelikož se v sítích nevyznám, proč by mohl být problém zrovna v tomto, když jsem navíc ještě asi tři týdny jel úplně v pohodě s automatickým přidělováním adres a vlastně před začátkem tohoto problému na starém routeru, jsem takto fungoval asi tři roky ?

 

Díky

 

17:14 update

 

Tak, nic :-( Opět to jede 10-12 MB/s. Definitivně to vzdávám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...