Přejít na obsah

pravidelne minivypadky

Doporučené příspěvky

Návštěvník Jakub88

Moc díky za tip! Půjčil jsem si druhý router, tak budu zkoušet. V souvislosti s poznámkou o stáří routeru bych rád pořídil nový router. Máte nějaký tip? Mám dobré zkušenosti s Dlinkem ale i TPlinkem. Mám připojený disk DLNA Seagate, TV, 1PC kabelem a potom notebook. Rychlost od UPC 100Mb

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/4630-pravidelne-minivypadky/page/2/#findComment-89295
Sdílet na ostatní stránky

• po měsících...
Návštěvník Retiree

Zdravím,

v posledních dnech registruju krátkodobé výpadky připojení, trvající od několika jednotek až po desítky sekund, po celý den, v intervalech mezi desítkami minut až po několik hodin. Modem není v blízkosti PC, takže aktuální stav jeho indikátorů neznám, nicméně mám dojem, že v okamžiku poruchy žádné abnormality nevykazují.

Včera jsem na PingPlotteru spustil trasování na DNS servery UPC a Google, 213.46.172.37 a 8.8.8.8, záznam trasování na DNS UPC ve formátu jpg za cca 12 hodin je na přiloženém obrázku.

image.php?album_id=25&image_id=455&mode=thumbnail

Na druhém obrázku je vidět poslední výpadek z celkového záznamu maximálně zvětšený.

image.php?album_id=25&image_id=456&mode=thumbnail

Záznamy 100% ztráty paketů na DNS UPC a Google jsou časově identické, ke ztrátě paketů v domácí LAN (trasování na TV) nedochází, rovněž jsem neregistroval změnu zátěže procesoru v okamžku poruchy.

Problematice nerozumím, Pingplotter neovládám, proč je Hop 1 "prázdný" netuším (mám matný pocit, že při jiné konfiguraci domácí sítě v minulosti býval "prázdný" Hop 2).

Soudím, že k významné ztrátě paketů dochází někde na trase mezi mým PC a prvním bodem na trase, ip-86-49—55-65.net.upcbroadband.cz a rovněž soudím, že problém není na mém PC nebo routeru.

Moje znalosti jsou asi na úrovni většiny zdejších diskutujících, takže prosím o tipy a náměty, co kde hledat. Pokud zavolám na UPC, prvním požadavkem bude přímé propojení PC a modemu, což není v mém případě nejjednodušší i když tuším, že se tomu nevyhnu...

Takže jdu vytvářet záznam pro reklamaci na UPC a vyřadit z trasy router, večer oznámím výsledek

Konfigurace domácí LAN: PC > router > modem, propojení kabelem

PC - Intel Core i5, 3100.0 MHz, Realtek PCIe GBE - 1Gbi

router - WD My Net N900

modem - Cisco EPC 3212

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/4630-pravidelne-minivypadky/page/2/#findComment-92154

Návštěvník Retiree

Když se nedaří, tak se prostě nedaří... Vyřadil jsem router, spustil trasování, někdo v baráku vypnul na moment proud, takže mi celá síť spadla, do toho jsem zasáhl i já a vlastní blbostí PingPlotter shodil (naštěstí je poněkud blbuvzdorný), atd. atd...

Prokazatelný záznam nemám, dále jen spekuluju. Ze stejného důvodu ani nepřikládám záznam.

- kdesi na síti se cosi upravovalo od počátku týdne, dnes během dne skončili, poruchy ustaly asi v 15 hodin, od té doby zatím bez výpadku. Co je ono kdesi na síti mezi HS Meziboří a mým bydlištěm netuším, netuším ani, zda je to vzdálené 10 km nebo 10 metrů

- vyřazení routeru možná mělo, možná nemělo vliv, chování se, zdá se, mírně liší - výpadek je jakoby kratší (což si vysvětluju potřebou routeru na zpracování informace po obnovení signálu) - při 100% PL se resetuje časovač DHCL klienta v routeru, propůjčená IP se nikdy nezměnila

- asi 6 let, co mám ED3.0 modem, občas sleduju úrovně signálu na všech osmi kanálech, poslední záznam mám z konce září, dnes poprvé za celých 6 let jsem zaznamenal kladnou úroveň signálu na téměř všech kanálech (problémy nebyly ani při -10 dBmV)

- router WD je méně rozšířený, asi zde nebude příliš mnoho lidí, kteří jej znají. Bohužel, jeho výroba byla náhle ukončena (?) a byla ukončena i sw podpora výrobce (alespoň jsem nic nenašel)

Takže díky všem za spolupráci :wink:

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/4630-pravidelne-minivypadky/page/2/#findComment-92163

Návštěvník Retiree

Opět zdravím,

problém je vyřešen (akcí UPC v terénu), trasování bez ztráty paketů na oba DNS servery, samozřejmě bez problémů s načítáním stránek...

Poněkud (trochu) jsem se naučil pracovat s aplikací Ping Plotter, takže než to opět zapomenu (viz retiree), znovu se tážu: Jak vysvětlit, že Hop 1 je bez veškerých dat (mimo Err a PL). Stejný výsledek poskytuje samozřejmě i řádkový příkaz tracert.

Takže dotaz směřuju k oběma skupinám znalých uživatelů, na vlastníky PingPlotteru i na vyznavače řádkových příkazů.

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/4630-pravidelne-minivypadky/page/2/#findComment-92165

Návštěvník Retiree

Možná budu plácat nesmysly, ale tracert jen na router nebo jen na modem cosi vrací (časy <1ms), tracert na nejbližší další bod sloučí skoky na router a modem do nezobrazeného/skrytého HOPu 1 bez dat a ten další bod zobrazí jako HOP 2. Co je ale matoucí, ten nezobrazený Hop 1 v PingPlotteru vždy vykazuje chyby a 100% ztrátu paketů.

Pochopil bych, že na modemu to může být potlačeno firmwarem poskytovatele, proč ale odpovídá při tracertu jen na sebe? V routeru (moc jsem jich neviděl, asi 2) mám volbu cosi jako povolit odpověď na PING z WAN (rozumím z vnější, nikoli z vnitřní, domácí, sítě), ta ale s problémem nesouvisí...

Stále mám v paměti, že kdysi v minulosti jsem měl bez dat Hop 2, co bylo na Hop 1 ale netuším

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/4630-pravidelne-minivypadky/page/2/#findComment-92169

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...