Přejít na obsah

Která odpověď byla nejužitečnější?

Pokud některý z těchto příspěvků pomohl vyřešit váš problém, věnujte prosím chvilku kliknutí na tlačítko „Označit jako řešení“ u tohoto příspěvku.
Označení příspěvků jako řešení pomůže ostatním členům komunity rychle najít odpovědi na jejich otázky. Děkujeme za vaši pomoc!

Featured Replies

Odesláno

Ahoj,

platím si u VF nejvyšší tarif pro využívání 5G mobilní sítě.

Poslední dobou sem si všiml, že 5G síť je pomalejší než 4G+ (druh preferované sítě lze přepnout v mobilu).

Rozdíl v rychlosti downloadu je pro mě znatelný.

V čem může být problém? Mobil mám OnePlus 9 pro a nemyslím si, že by 5G síť začala u nás být přetížená.

Díky 

Screenshot_2022-02-02-11-56-02-75_79d0ff8f9752a3fc32487e6d62330a6a.jpg

Odesláno
  • Centrum péče

Hezké odpoledne, těch příčin je víc, například:

• S jakými frekvencemi umí pracovat telefon.
  • Na jakých frekvencích běží 5G ve vašem okolí.
  • Vytížení sítě, síla signálu atp.

Z praxe mám vyzkoušeno, že opravdu hodně záleží na tom, jak se signálem pracuje mobil (a také jaké standardy podporuje). Jeden příklad - na stejném místě kolega s telefonem od Xiaomi naměřil asi poloviční rychlost než já na iPhone 13. Měřili jsme opakovaně, na stejné aplikaci, rozdíl byl opravdu velký. Přitom tarif i síť stejná.

• Super Fibre
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Set-top box Premium
  • Pardubice
Odesláno

Problém je v tom, že 5G v podání Vodafonu je pseudo 5G, které běží na původní 3G frekvenci 2100 MHz, z jednoho vysílače kombinovaného na LTE/5G, tzn. rychlost je obdobná, v některých specifických případech může být i nižší.

• -
  • -
  • -
  • -
  • Praha
Odesláno

zlatej vodafone 🙄 to co u nás na sídlišti předvádí o2 za "4G+", to je úplně jiná liga 😄

o2.png

• -
  • -
  • jenom testuju
  • Vodafone TV app Samsung
  • Praha
Odesláno
  • Centrum péče

@retron To bych úplně netvrdil... V malém městečku, které pokrývá jeden vysílač, jsem na LTE naměřil maximálně pár desítek megabitů za sekundu, na 5G to ale bylo přes 300 Mb/s. Je tam spuštěné LTE 2100.

• Super Fibre
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Set-top box Premium
  • Pardubice
Odesláno

V Litomyšli běží 5G síť na frekvenci 2100 MHz což je B1. Teoretická přenosová rychlost je až 330 Mbit/s,

Lepších rychlostí se dá dosahovat na B3 (1800MHz), která v Litomyšli pro 5G nevysílá. Tam je to až 440Mbps.

Na B1 se v Litomyšli vysílá též LTE, kde je teoretická rychlost až 150/50, ale počítám, že mobil využívá svého LTE-A CAT20 chipu a spojuje si B1+B3+B20 (800MHz), které vysílají v Litomyšli a tam je ta rychlost až 335/50 Mbit/s.

Dokud tedy nebude spuštěna další frekvence, aby se rychlosti také spojili nebo nebudou spuštěny ty frekvence o které se soutěžilo v aukci, tedy B27 (70MHz) a B78 (3,5HGz), rychleji to nepojede (tedy přes ty teoretické maxima, 5G má i jiné výhody než rychlost). 

Jak se připojit na internet a jaká je rychlost připojení? - Vodafone.cz

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • po měsících...
Odesláno

Dobrý den sítě 5G jsou ve výstavbě a rozšířovani stojí miliony a Vodafone je šetrný k životnímu prostředí. Stěžuje že si na 100mb za s když sem předměty byl spokojen s 2mbs a mám dnes 50x rychlejší internet za 599korun 3 x v měsíci zrychlen zdarma na 5g na 24hodin a kdykoliv si můžu jen za  23 Kč dokoupit rychlost stavěné sítě a peníze na to Vodafone jen tak z ničeho mít nebude, pro moji potřebu je Vodafone něj.

Odesláno

Ja bych se teda s rychlosti v mili bit nespokojil... 

• Super 500 Mb/s
  • -
  • -
  • Compal CH7465 černý
  • Ostrava - Zábřeh
Odesláno

Klid, to je jen takový jazykově-interpunkční freestyle, který se dá hodit na psaní v mobilu  ☺️

• Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole
Odesláno

Ja vim, ale neda mi to si rypnout.. Je to takova neucta k jednotkam SI

• Super 500 Mb/s
  • -
  • -
  • Compal CH7465 černý
  • Ostrava - Zábřeh

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague