Přejít na obsah

OH vysílání na ČT

Doporučené příspěvky

@namec V DVB-T2 je ČT úplně v pohodě, ale Vodafone používá na realtime převod do SD/HD v kabelovém DVB-T nejspíš nějaký převodník z Aliexpressu, resp. možná je to tím, že se snaží nacpat do jednoho muxu všechno a bitrate je na úrovni 3gp streamu ze staré Nokie. A celkově je divné už to, proč VF do kabelového DVB-T překlápí signál z DVB-T2 (a musí tak dojít ke změně kodeku, což bude v řiti prakticky vždy) místo toho, aby taktéž použil primární signál ze SATu.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Aby se všechny programy ČT vlezly do jednoho muxu může být vysvětlení ohledně bitrate, ale nevysvětluje to důvod, proč se primárně nepoužívá SAT signál v H264, ale používá se DVB-T2 s jiným kodekem H265, z čehož je prostě konverze do H264 pro DVB-T ČT HD (resp. MPEG-2 pro DVB-T ČT SD) podstatně problematičtější.
U DVB-C je to pochopitelně snadné, protože tam se komplet obsah SAT multiplexu ČT v DVB-S2 z Astry 23,5E rovnou a bez jakékoliv degradace překlopí do DVB-C muxu.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Já celkově nechápu to vysílání v DVB-T v kabelu. Televize co už umí DVB-T obvykle umí i DVB-C a základní programy kódované nejsou, takže se to zbytečně duplikuje a zabírá místo, o kvalitě ani nemluvě. To už mi přijde logičtější v kabelu ponechat ten analog, pro skleněnky, plazmy a lidi co nepřešli na digitál vubec.

• 150 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • Compal bridge, 4x CA modul
  • Praha
@namec U DVB-C se má věc tak, že VF přijme ze satelitu celý multiplex ČT s kodekem H264 a přes transkodér ho převede do multiplexu v DVB-C v kvalitě 1:1 (kodek H264 tedy zůstává, stejně jako se nemění datový tok).
U kabelového DVB-T se ale děje něco jiného, tam VF přijme signál z pozemního vysílače v normě DVB-T2 s kodekem H265 a přes nějaký jiný transkodér to překlopí do kodeku H264 (pro HD verze ČT), resp. MPEG-2 (pro SD verze ČT) se současným snížením datového toku, takže výsledek je naprosto tristní.

@retron Hodně lidí má staré televize a u nich nějaký DVB-T set-top-box, resp. pořád je ještě v oběhu i dost televizorů bez podpory DVB-C, takže to kabelové DVB-T nějaké opodstatnění má. Ovšem aspoň u ČT by se mělo přistoupit ke změně kvality tím, že se signál primárně taktéž vezme ze satelitu a v kvalitě 1:1 rozhodí do dvou multiplexů v DVB-T (bohužel do jednoho, jako je tomu u DVB-C, se to nevejde).
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

@retron - zařízení, co umí jen dvb-t, je víc než dost - já třeba (protože mě minula éra Horizon boxů kvůli tomu, že musely být modem a neuměly být bridge) používám pro automatické nahrávání dvb-t tunery připojené k počítači a mám nastavené co za pořady to má v epg hledat a nahrávat, takže ani nečtu tv program, mám nastavená klíčová slova a čas od času se podívám co mi to nahrálo 🙂 

• Premium Profi
  • -
  • ALLinONE
  • Vodafone Station WiFi 5, Vodafone TV Premium, CA modul
  • Praha 6
  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
A já tam také na to odpovídal :) Leč o důvodech, proč pro transkódování do kabelového DVB-T primárně používat DVB-T2 s jiným kodekem místo SAT s kodekem stejným (tedy u HD verze) jsem se nedozvěděl nic...
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...