Přejít na obsah

Cetin Praha 5 optika 1000/500

Doporučené příspěvky

1000/500 nenabízí přes 20 poskytovatelů, aktuálně je to cca. půlka. Ceny a podmínky se hodně liší.

Osobně mám tu nejvyšší variantu z nových tarifů CETINu, 1000/500, od T-Mobilu (tarif se jmenuje Pevný internet XXL; na webu u zjištění dostupnosti je nelogicky schován v kategorii "DSL"). Ceníková cena je nově 599 Kč, v ceně je veřejná IPv4 adresa, blok /56 IPv6 adres. U ostatních operátorů v základní ceně často chybí buď  IPv6, veřejná IPv4 adresa, nebo obojí. O2 si např. za veřejnou IPv4 adresu řekne 254 Kč/měsíc navíc.

CETIN dodává i jednoduché koncové zařízení v režimu bridge pro převod z optiky na Ethernet (ONT), to je v ceně služby. Spotřeba je pod 3 W. Za to si můžete zapojit vlastní router, takže není potřeba si nic pronajímat od koncového ISP a cena tarifu (v mém případě 599 Kč) je zároveň i cenou konečnou.

Jen pozor, na 1000/500 už to chce lepší router s rychlým procesorem a Wi-Fi 802.11ac nebo lépe 802.11ax. CETIN používá PPPoE a VLAN tagging na WAN portu (VLAN ID je 848), což každý slušnější router už umí, ale to PPPoE dokáže být náročné a u gigabitu se to projeví.

Dosahované rychlosti na speedtestech jsou ~940 Mbps stahování a ~510 Mbps nahrávání. Měřeno na IPv4 a samozřejmě po kabelu. Vysoký jitter a ztráty paketů jako u Compalu od VF prakticky neznám, latence z Prahy 5 (měřil známý) jsou na různé servery v Praze cca. 2,5 až 4 ms.

Osobně jsem pozoroval jen problémy s rychlostí uploadu, což se ukázalo jako problém konfigurace CETIN sítě. Nahlásil jsem jim to a už je to opraveno.

Zapomnel jsem dodat: u T-Mobilu je aktualne akce prvnich 6 mesicu za 299 Kc/mesic a sluzba je bez zavazku, zrizeni zdarma. Neni vubec duvod to nevyzkouset a dost pravdepodobne u tehle sluzby zustanete. 🙂

Zapomnel jsem dodat: u T-Mobilu je aktualne akcni cena na prvnich 6 mesicu 299 Kc/mesic a sluzba je bez zavazku, zrizeni zdarma. Neni vubec duvod to nevyzkouset a dost pravdepodobne u tehle sluzby zustanete. 🙂

Upraveno uživatelem zajdee
  • To se mi líbí 2
  • Děkuji 1
  • -
  • -
  • -
  • Compal, 3xCA modul
  • Praha
Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61056-cetin-praha-5-optika-1000500/#findComment-454149
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník pilox

to tam je ale na stránkách po kliknutí na odkaz nabízí jen 1000/50 , zkusím tam zavolat a poptám se, protože od Vodafonu se mi líbí rozhraní televize, škoda jen že ještě nemaj aplikaci pro Samsung. ale když mi voali z Vodafonu právě ,že jsem na Cetinu projevil zájem,tak paní nabízela jen 1000/50 koaxem.....

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61056-cetin-praha-5-optika-1000500/#findComment-454176

Chtel jsem se VF na ty tarify zeptat, ale automat mi po hodine a 20 minutach polozil hovor. 🤣

(Jak jsem psal, ne vsichni partneri CETINu nabizeji nove tarify.)

7A990958-188A-45BC-9116-9712843F7D24.png

Tak jsem se dovolal. Na webu to videt neni, ale uz nove tarify pry nabizeji. Webove ceny jsou (po slevach) 630 Kc za 250/250 Mbps, 720 Kc za 500/500 Mbps a 699 Kc za 1000/500 Mbps. Pry nekdy nabizeji i lepsi ceny (jeste by me meli kontaktovat z obchodniho oddeleni 🤷🏻‍♂️). Kazdopadne za vlastni verejnou IPv4 adresu na infrastrukture CETINu se u VF priplaci 175 Kc, takze mi to tak nejak vychazi vyrazne nevyhodnejsi nez nabidka T-Mobilu. 🤔

• -
  • -
  • -
  • Compal, 3xCA modul
  • Praha
Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61056-cetin-praha-5-optika-1000500/#findComment-454179

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...