Přejít na obsah

Rozbití IPv6 prefix delegace (PD)

Přejít na řešení Vyřešil Návštěvník Martin Sivák ,

Doporučené příspěvky

Návštěvník Martin Sivák

Dobrý den všem,

zajímalo by mě, jestli Vodafone náhodou úmyslně nerozbil sub-delegaci ipv6 prefixu. Ještě od dob UPC jsem používal postup, kdy DHCPv6 přidělilo jak adresu mému Mikrotik routeru, tak prefix (/60) pro delegaci do vnitřní sítě. Vše bez problémů fungovalo s bílým UPC Compalem.

V posledních dnech došlo k přehození mého účtu z exUPC na Vodafone a zdá se, že toto přestalo fungovat. Compal se aktualizoval na CH7465VF-NCIP-6.12.19.8-2-NOSH a výsledky mých testů níže:

- IPv6 PING z Compalu kamkoliv do internetu fungují

- Mikrotik sám PINGne kamkoliv bez problémů pomocí své WAN IPv6 adresy (přidělené Compalem)

- zařízení z vnitřní sítě se dostanou kamkoliv přes IPv4 (NAT za Mikrotikem)

- Mikrotik dostane přes DHCPv6 jak adresu tak prefix

- zařízení ve vnitřní síti dostanou přes autokonfiguraci adresu z přiděleného prefixu (zařizuje Mikrotik)

- zařízení z venku se dostanou na WAN IPv6 adresu Mikrotiku

- zařízení z vnitřní sítě se NEDOSTANOU nikam ven přes IPv6

- zařízení z venku se nedostanou na stroje ve vnitřní síti (No route to host) a to včetně LAN IPv6 adresy Mikrotiku (na přidělené "prefix::1")

- v Compalu se sem tam objeví informace o Illegal - dropped FORWARD packet

Máte někdo stejnou zkušenost? Je to úmysl nebo jen někdo nepočítal s tím, že UPC toto umělo a někdo to i mohl používat?

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61065-rozbit%C3%AD-ipv6-prefix-delegace-pd/
Sdílet na ostatní stránky

• Slamb změnil název na Rozbití IPv6 prefix delegace (PD)

Mám CH7465VF-NCIP-6.12.19.8-2-NOSH na černém Compalu a prefix delegation funguje: prefix se deleguje, provoz prochází (obousměrně).

V Advanced settings->Security->Firewall mám poodškrtané všechny volby.

V minulosti jsem ale potkal nejmíň dvě situace, kde k opravě prefix delegation pomohl jen úplný reset to factory defaults (tlačítkem na modemu) a opětovná konfigurace (včetně vypnutí firewallu). Ten firmware vždycky byl a pořád je jedna velká hrůza.

Snímek obrazovky 2022-04-14 v 10.36.23.png

• -
  • -
  • -
  • Compal, 3xCA modul
  • Praha
Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61065-rozbit%C3%AD-ipv6-prefix-delegace-pd/#findComment-454300

• Řešení
Návštěvník Martin Sivák

Ani reset do továrního nastavení nepomohl. Zařízení s autokonfigurovanou IPv6 prostě odpověď z internetu nedostanou.

Tohle se objeví při prvním pokusu o ping venkovního stroje:

Illegal -  Dropped FORWARD packet: SRC=2001:0730:2000:0002:0000:0000:0000:0420 MAC=01:5C:97:BA:46:86;CM-MAC=34:2c:c4:63:aa:f8;CMTS-MAC=00:01:5c:97:ba:af;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

Firewall na Compalu je samozřejmě vypnutý.

Tak se mi povedlo ten modem přesvědčit:

- Reset do továrního nastavení (několikrát..)

- Přepnout Advanced / DHCP / DHCPv6 / Auto configuration type na "Stateful"

- Apply changes

- Restartovat modem

Po této operaci zase deleguje prefixy.

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61065-rozbit%C3%AD-ipv6-prefix-delegace-pd/#findComment-454328

• po měsíci...
Návštěvník Martin Sivák

Tak koukám, že u mě to rozbití trvalo měsíc a půl.. Stejný problém. Opět nepomáhá nic, každý reboot vrátí Stateful DHCP zpět na stateless. Reset do továrního nastavení zkusím až v noci.

Tak s CH7465VF-NCIP-6.15.20.2-2-NOSH staré triky nezabírají a ač sem tam (těsně po přepnutí) prefix dostanu, provoz prostě neprojde. Po restartu je DHCPv6 zase přepnuté na stateless.

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61065-rozbit%C3%AD-ipv6-prefix-delegace-pd/#findComment-455609

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...