Přejít na obsah

Vodafone mění DNS, jaké jsou nové?

Přejít na řešení Vyřešil Ondra - Vodafone,

Doporučené příspěvky

V klientech, jenž se připojují na UniFi nebo k routeru, nechat vše na automatiku. A jak jsem teď zjistil, tak v jednom Ubiquiti zařízení mám vyplněnou jenom pevnou IP adresu ve vnitřní síti, masku a IP bránu - políčko DNS je prázdné (stejný obrázek jak jsem dával, akorát bez vyplnění DNS). A vše funguje úplně v pohodě. Podle mě každé koncové zařízení za routerem se buď řídí DNS, které má uvedené ve svém nastavení (když ho někdo ručně uvede), anebo si natáhne DNS přímo z routeru (když u koncového zařízení není vyplněno nic).
Menu UniFi může být odlišné, já dával screen z Nanostation. Ale co jsem někdy před rokem nastavoval UniFi v hotelu, tak DNS jsem zcela jistě vůbec neřešil, bylo to jak píši výše, prostě buď úplně bez vyplnění, anebo tam někde natvrdo vrazil stejný údaj jako u IP brány.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Jak Pise Adolf. Bud dej na DNS IP routeru, nebo nevyplnuj, staci IP brany a on si vezme DNS z routeru. 

Jestli v routeru nechas DNS z DHCP, nebo nastavis rucne na tebou vybrane uz je na tobe. 

Mam to ti i v Synology NAS, ktery ma pevnou IP mimo IMG_20220726_175528.thumb.jpg.e0e034c16e018d20006aed38a5c0f36c.jpgrozsah DHCP domaciho routeru

Upraveno uživatelem Tube
  • Super 500 Mb/s
  • -
  • -
  • Compal CH7465 černý
  • Ostrava - Zábřeh
Jenom doplním, že ta fixní IP (z vnitřní sítě) v zařízeních se hodí v případě, kdy má člověk jenom pár zařízení, kde pevnou IP potřebuje, anebo nějaký router, který není moc přívětivý co se týká rezervace adres. Pokud je víc zařízení, u kterých je žádoucí mít fixní IP ve vnitřní síti (firemní sítě, hotely apod.), pak je pochopitelně lepší vše nastavit v routeru, tj. konkrétním zařízením dle MAC nechat přidělovat fixní IP (a u těch konkrétních zařízení pak netřeba nastavovat nic, stačí všechno dát na auto).
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • po 2 týdnech...
  • Centrum péče
  • Řešení

Hezký den, ještě přidám obecné informace ke změně:

• Zpráva se týká zákazníků, kteří si ručně nastavili DNS servery u bývalého UPC, které v srpnu přestanou fungovat. Jde o 213.46.172.36, 213.46.172.37, 213.46.172.38 a 213.46.172.39.
  • Pro správné fungování připojení je nutné v nastavení TCP/IP protokolu vašeho počítače či routeru (pokud používáte vlastní router připojený za kabelový modem Vodafonu) změnit konfiguraci DNS serverů na „Získat adresu DNS z DHCP serveru automaticky“.
  • Návod na změnu nastavení DNS najdete pro Windows zde. V případě vlastního routeru děláte změnu v jeho webové administraci podle návodu od výrobce.
  • V nastavení kabelového modemu není potřeba nic měnit.

• Super Fibre
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Set-top box Premium
  • Pardubice

A můžete uvést adresy DNS serverů, pro ty co si to chtějí/musí nastavit ručně?

Např. můj modem Cisco EPC3925 má políčka na pouze na ruční zadání.

Upraveno uživatelem Snah
  • Super
  • -
  • Základní
  • Compal CH7465, CA modul
  • Zlín

Už jsem tady uváděl že v modemu, Compal mám od Vodafone automaticky nastavené IPv4 DNS servery 31.30.90.11 a 31.30.90.12

A teda dost pochybuji o tom že v tom starém Ciscu to nejde nechat na automatice a musí se to nastavovat pouze ručně.

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno

Ano, ty používám, ale rád bych, aby je Ondra oficiálně za Vodafone potvrdil. Proč nejsou nikde oficiálně uvedeny (alespoň já jsem je nikde nenašel, jen tady od tebe)?

A jinak tady rozhraní Cisca - nikde tam možnost automatiky nevidím. Mě navíc vyhovuje kombinace s OpenDNS.

image.png.d1a743f3907864fe3af22661bc7e801c.png 

• Super
  • -
  • Základní
  • Compal CH7465, CA modul
  • Zlín
Oficiálně nejsou uvedeny nejspíš proto, že se mohou v průběhu doby měnit a hlavně to běžný BFU vůbec neřeší. A kdo potřebuje nastavovat DNS ručně, ten asi ví proč a jak a veškeré info k tomuto si dohledá sám. Navíc je tedy málo pravděpodobné, že si v případě potřeby ručního nastavení DNS někdo vybere zrovna DNS od VF, obvyklejší je třeba Google, viz diskuze výše.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...