Přejít na obsah

Podvodníci znají naše osobní údaje ?

Doporučené příspěvky

Návštěvník Daniela Bartyzalová

Dnešního dne mně volala nějaká paní na moje mob. číslo ( Vodafone ) a ptala se po mé ženě - příjmením, znala je. Moje tel. číslo je u Vodafone uveden jako kontaktní. Když jsem se ptal, co potřebuje, tak že chce manželce udělat nabídku srovnání cen od jiných operátorů. Nechápal jsem co nabízí. Manželka je také u Vodafone. Na můj dotaz, zda volající pracuje na své IČO pro Vodafone odpověděla, že ano. Ptal jsem se dál, kde vzala mé telefonní číslo a odkud zná jméno mé manželky. Odpověď : procuji pro Vodafone. Nechápal jsem jaké srovnání chce nabídnout. Po dalších dotazech volající zavěsila. Hovor šel z čísla 778 143 045. Na mé volání zpět - volající hovor nepřijímá.  Vola jsem na Vodafone  - poskytnutá informace od operátorky : volala vám podvodnice !   K tomu mám tedy dotaz : Jak ona podvodnice získala kontaktní telefon a jméno mé manželky ?  Poskytl jí ony údaje někdo od Vodafone ?  Nebo má přístup do systému  Vodafone ?  Dost divné !!! NEPŘEJI SI, ABY VODAFONE POSKYTOVAL MÉ ÚDAJE TŘETÍM OSOBÁM.  Dokáže to respektovat ? 

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/61820-podvodn%C3%ADci-znaj%C3%AD-na%C5%A1e-osobn%C3%AD-%C3%BAdaje/
Sdílet na ostatní stránky

Dobrý den,

Vodafone určitě ctí všechny platné zákony, hlavně ty, týkající se GDPR, nejen pro to, že si dávají záležet na svém jméně, ale i proto, že jsou za porušení skoro likvidační postihy. Respektují to, co máte dohodnuté, dá se to lehce ověřit na například v Můj Vodafone, jaké souhlasy jste udělili.

Většinou podvodníci sbírají veřejně dostupná data ať už legálně či z nějakých úniků (například Facebooku unikly údaje jako jméno, telefon, email). 

Toto telefonní číslo nefiguruje v těch, které Vodafone uvádí jako "jejich" https://www.vodafone.cz/kontakty/partnerska-prodejni-call-centra/

Doporučuji ověřit, zda telefonní číslo nefiguruje ve veřejném telefonním seznamu na 1188.cz a pokud ne, tak se obrátit na ČTÚ. 

https://www.ctu.cz/nevyzadane-marketingove-hovory-navod

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
Před hodinou, Daniela Bartyzalová napsal:

K tomu mám tedy dotaz : Jak ona podvodnice získala kontaktní telefon a jméno mé manželky ?  Poskytl jí ony údaje někdo od Vodafone ?  Nebo má přístup do systému  Vodafone ?

A jste si jistý, že uvedené číslo jste nikdy nikde neuváděl? Že jediný, kdo ho zná, jste vy a Vodafone?

• 500 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Modem Compal (černý), CA modul
  • Ústí nad Labem

Může to znát odkudkoliv. Třeba z databáze nějakého eshopu, nebo nějakého podomního prodejce levné elektřiny. 

Někdy okolo roku 2010 byly docela rozšířené stánky v obchodním centru, kde byla soutěž o nový mobil, stačilo jen vyplnit lístek. Ve výsledku jediné co jste vyhráli bylo to, že dalšího půl roku vám volali různí agenti s teplou vodou a nabízeli své produkty. 

• Start
  • -
  • Základní
  • Compal CH7465
  • Opava
Tyto údaje znají doktoři, lékárníci, dodavatelé energií nebo různých služeb, znají to ve školách (kdo má děti školou povinné), v autoservisech a prostě úplně všude. Soudný člověk na takové telefonáty nereaguje, číslo zablokuje a dál to neřeší.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • Centrum péče

@Daniela Bartyzalová Pěkný den, už tu bylo hodně napsáno, jen bych dodal, že je určitě vhodné si v případě jakýchkoliv podrobností ověřit, že vám skutečně volá zástupce dané společnosti. Takže to jste udělali dobře. Jak poznat podvodné hovory a jak se bránit popisujeme na https://www.vodafone.cz/pece/muj-ucet-cislo/bezpecnost/vishing-podvodne-hovory/.

A určitě můžu potvrdit to, co psal Marek, Vodafone údaje svých zákazníků nikomu cizímu nepředává, to bychom byli i sami proti sobě. O nakládání s osobními údaji píšeme také na našem webu.

• Super Fibre
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Set-top box Premium
  • Pardubice

Dříve od UPC určitě "utekly" nějaké kontakty. Moje telefonní číslo bylo jako kontaktní uvedeno na smlouvě osoby z rodiny (starší, vyřizuji já) a to jen u UPC. Volali nějací šmejdi s nabídkou elektřiny a na mém čísle sháněli tuto osobu. Nikde jinde tahle kombinace jména a čísla nebyla, takže bylo jasné, odkud mají kontaktní data.

• 300 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • CH7465LG , CA modul, HD PVR, STB zmetek
  • Bílina

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...