Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

V 15. 11. 2024 v 17:59, pmalecek napsal:

@r2d2stačí vytáhnout paty k sousedům libovolným směrem. Přetížené BTS nejsou ničím zvláštním. A jako zaměstnanec lokálního ISP (západní Čechy) vidím, jak to vypadá. Jakmile je cena vysoká, služby fungují, mají rezervy. Jakmile se cena snižuje, jsou různé akce, lokality se plní a i přes určité posilování spojů kvalita služby klesá, rezervy mizí a možnosti posílení též.

přesně toto pozoruji cca rok dva zpátky, předtím plná rychlost  download 1000Mbs, teď 600Mbs a později večer lehce přes 700Mbs, takže je plno, ale bez výpadků

• Premium
  • -
  • Cinema
  • Vodafone Station WiFi 5
  • Kladno

Před pár lety (cca 2018) jsem měl neomezený Vodafone net, 4G rychlost byla asi 240 Mbit/s, zařízení Samsung Galaxy Note8.

Nyní mám neomezený Vodafone 5G, podle paní, která mi tarif prodala, tam nedochází nikdy k žádnému omezování rychlosti. Naměřím 12 Mbit/s, v případě zapnutí turbo v aplikaci Vodafone naměřím 46 Mbit/s, zařízení Samsung Galaxy S24 Ultra.

Obojí stejná adresa Praha s pokrytím 5G.

Mimochodem, dřív šla vysoká rychlost sdílet přes tethering s jinými zařízeními, nyní to nejde ani se zapnutým turbem.

Pamatuju si, že O2 mělo rychlejší a stabilnější připojení, ale od Vodafone mám i internet a mám to tak celé o něco levnější.

• -
  • Super+
  • -
  • Compal CH7465
  • Praha

No, přes tethering (ať už kabelem či přes WiFI) můj telefon normálně sdílí rychlost a ta je prakticky stejná jako na mobilu. 

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
před 1 hodinou, Solun napsal:

Nyní mám neomezený Vodafone 5G, podle paní, která mi tarif prodala, tam nedochází nikdy k žádnému omezování rychlosti. Naměřím 12 Mbit/s, v případě zapnutí turbo v aplikaci Vodafone naměřím 46 Mbit/s, zařízení Samsung Galaxy S24 Ultra.

Tak to máte krásné, já mám na sídlišti v Ostravě plnou rychlost většinou mezi 8-20 Mbit, průměrně max 15Mb. Ve 3 ráno to jede trochu rychleji. Přímo z okna, uvnitř bytu podstatně méně. 

Oproti tomu přetížené sítě O2 a TM s podstatně větším počtem uživatelů zpomalují až na ubohých 490Mb. BTS všech 3 operátorů na stejné střeše.

Že by to bylo tím, že nejlepší síť VF tu má poloviční počet BTS oproti jiným? 😉

Screenshot_2024-11-18-10-43-22-187_cz.ctu.rmbt.android.prod-edit.jpg

• Super
  • Super
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 5, CA modul
  • OV

Jak už tu bylo psáno, tak počet BTS není úplně směrodatný. Mě by spíše zajímalo, zda měření probíhá s vypnutou VPN, kterou v mobilu vidím. 

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Brüx

Čekal jsem ten dotaz. Ano, zkoušel jsem obé, s vypnutou i zapnutou, navíc testování jde i tak mimo VPN vždy, je tam split jen na pár programů. Je to plus mínus stejné, na úrovni variability v čase. A kdyby to VPN omezovala, tak bude omezovat i to O2. Ale párkrát se mi podařilo i 50 Mb, ale je to opravdu výjimka. O2 i TM mi tu snad nikdy nejelo pod 200Mb.

Ještě dodám, že s tou zapnutou VPN mi to u O2 jelo až přes 800Mb. Fakt to není tím.

A rychlost je podobná na 4G i 5G.

Upraveno uživatelem bnone
  • Super
  • Super
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 5, CA modul
  • OV
3 hours ago, Marek-26 said:

No, přes tethering (ať už kabelem či přes WiFI) můj telefon normálně sdílí rychlost a ta je prakticky stejná jako na mobilu. 

Na spoustě telefonů je to ale problém, hotspot např. jenom na 2.4GHz a pak není možné dosáhnout plné rychlosti (nebo má mobil moc slabé CPU a nezvládá routovat). Tento problém byl např. na starých (6 a více let) iPhonech, kde bylo možné naměřit vyšší rychlost přímo na mobilu než přes hotspot (kabel byl v pohodě). Ale na lepším / novějším telefonu rozhodně není problém.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

No, i před tou šestou je to bída. Co říká mapa pokrytí od ČTÚ a Vodafone na té adrese? První, co bych hledal je právě to pokrytí a kdyby dle mapy bylo dobré, tak bych tipoval přetíženou BTS. Koukal jsem na pokrytí u výběhu hrochů v ZOO Ostrava a tam tedy signálově dle map spíš nic než moc. I Halda Ema záleží, z jaké strany i když tam by to na volném prostranství mohlo být OK. 

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Brüx

Teď jsem prováděl měření, v Plzni (Bolevec).

O2 vs Vodafone - oboje jen na 4G (protože VDF mám jen jako firemní číslo - záložní a maličký FUP, čili bych s 5G nedoměřil, došla by mi data).

IMG_7330.png

IMG_7329.png

@SlambSpeedtest.net (jakožto mobilní aplikace) mi u VDF vždycky ukazovala plnou rychlost sítě. U O2 Family to byl dvojnásobek reálné, čistě O2 teď ukazuje skutečnou rychlost.

Upraveno uživatelem pmalecek
  • -
  • Super
  • -
  • -
  • Plzeň

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...