Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Na mé číslo v poslední době často volají z call center, kde mladí lidé nabízejí různé služby spojené s bitcoinovou burzou a další pi**viny.
Představují se jako Češi, ale mluví špatně česky s nějakým východoevropským přízvukem. Když se pokusím hovor odmítnout, volají znovu a agresivně se snaží dovolat i několikrát.

Blokování čísel nepomáhá, protože volají pokaždé z jiného čísla – jde zřejmě o automatizovaný proces.

Tahle situace se stala už třikrát během měsíce.
Jak se mohu chránit před těmito call centry? Jak je možné se zbavit nevyžádaných hovorů?
Existuje nějaká účinná antispamová ochrana?

Volal jsem na jejich podporu, ale tam mi poradili, abych šel na policii. Proč Vodafone nic neřeší?

• Start
  • -
  • -
  • -
  • Praha
Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/63201-jak-ochr%C3%A1nit-sv%C5%AFj-telefon-p%C5%99ed-call-centry/
Sdílet na ostatní stránky

Řeší, ale jak píšete, blokování nahlášených čísel nepomáhá. Zrovna dnes jsem na číslo 7726 hlásil podezřelé číslo z Afgánistánu (+93), nezvedl jsem, protože žádnou dávku opia, domluvenou nevěstu ani modlidbu jsem si neobjednával. 

Cca před rokem: "Donedávna měl každý z operátorů vlastní specializovanou linku. Nyní se ovšem sjednotili a zákazníci velké trojky mohou využívat shodně číslo 7726."

Setkali jste se s podvodnou SMS nebo hovorem? Napište nám zdarma na 7726 - přepošlete nám text podvodné zprávy a informace o odesílateli, případně napište údaje o podvodném hovoru. Díky tomu můžeme pružně reagovat na aktuální podvodné kampaně a provést další kroky, jako například zablokování odkazu či telefonního čísla.

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx

Já si nedávno hrál s podvodníky kdy jsem zareagoval na jednu na první pohled pochybnou reklamu na Facebooku a vložil tam svoje údaje a telefonní číslo (samozřejmě smyšlené a číslo jsem měl na to extra vyhrazené) a pak mě začali vyvolávat a zkoušeli mě nalákat na podvod s investicemi a pokaždé volali z nějakého jiného telefonního čísla, na které se zpět nedalo dovolat a nebo když už jsem se dovolal, tak to zvedl někdo úplně jiný a nevěděl o co jde, takže je jasné že ty čísla si sami generovali a obrana proti něčemu takovému v podstatě asi neexistuje, takže nejlepší je ty podvodníky hned poslat někam.. a je to nakonec přestane bavit.

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Centrum péče

@TyomaMarek to shrnul pěkně, já ještě doplním, že v těch extrémnějších situacích nás také můžete požádat o bezplatnou změnu svého telefonního čísla. Pokud se bavíme o tom, že vám někdo volá a něco chce nabízet, nemůžeme mu to jako provozovatel mobilní sítě zakazovat a také hovory nespojovat. Jednak nemáme možnost se jen tak rozhodovat, jaký hovor nespojíme, jednak jde o to, že ani nemůžeme vědět, proč vám dotyčný volá. Jiná věc je, zda to dotyční dělají podle platné legislativy, pokud ne, tak pak je na místě vše řešit s ČTÚ, ÚOOÚ nebo v krajních situacích s policií. Záleží na tom, o jaký případný "prohřešek" se jedná.

Za sebe doporučuji také aplikace typu Nevolejte, které s tím aspoň částečně mohou pomoct 🙂  

• Super Fibre
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Set-top box Premium
  • Pardubice

Třeba u Samsungu funguje ochrana proti spamu Hiya perfektně, někdy až příliš (i čísla z call centra VF jsou označena jako podezření na spam). Ona jsou totiž ta spamující telefonní čísla už vesměs provařená. A pochopitelně do mobilu existují i appky, které umí spam vyfiltrovat.

Co se týká možností ze strany VF, tak při troše snahy by to pochopitelně šlo, aby si uživatel mohl sám nějaký filtr příchozích hovorů aktivovat. Ostatně VoIP operátoři to umí taky, např. Odorik (ten asi nejlíp ze všech).

• -
  • -
  • -
  • -
  • -

Mně v tomto ohledu vyhovuje appka Můžu to zvednout, kde sami uživatelé zadávají a komentují čísla, ze kterých jim volal spam. Číslo vyzvání, ale vy přímo vidíte, kolikrát bylo číslo nahlášeno jako pozitivní či negativní a můžete si prohlídnout recenze onoho čísla. 

• Basic
  • -
  • -
  • Compal CH7465
  • Brno-Ponava

Taky používám Můžu to zvednout.

Ale chtělo by to nějakou takovou stařenku 😄

https://www.cnews.cz/clanky/o2-brilantne-vyzral-na-telepodvodniky/

• To se mi líbí 2
  • Haha 1
  • Super
  • Super
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 5, CA modul
  • OV
před 5 hodinami, Adolf.Shitler napsal:

Třeba u Samsungu funguje ochrana proti spamu Hiya perfektně, někdy až příliš (i čísla z call centra VF jsou označena jako podezření na spam).

Takže funguje správně. Protože často ty hovory z call centra VF mají charakter spamu - kdy nabízí nové a nebo případně dražší služby.

• Start
  • -
  • Základní
  • Compal CH7465
  • Opava

Taky mohu doporučit Samsung a zapnout si tam ochranu proti spamu. Když se nastaví do striktního režimu, nepustí vlastně vůbec nic.  Filtruje mi to 2-3 čísla denně.

• Premium Profi
  • Premium 5G
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 6, CA modul
  • localhost

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...