Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

@r2d2no ale s tak nízkou rychlostí nedokáže zahltit gigabitový porty na zařízení, tak k tomu ani docházet nemůže 🤔 to je stejnej efekt, jako by si ručně na gigabitu nastavil rychlost o pár Mb/s nižší

• -
  • -
  • jenom testuju
  • Vodafone TV app Samsung
  • Praha

@quadra2030Já taky sice nehraji, ale zvýšení latence o několik desítek ms při práci poznám při zatížení linky. Může se jednat samozřejmě o problém u mé přípojky, příp. VF zde v ČR, těžko říct. VF je jediná přípojka, kde jsem nebyl schopen A+ dosáhnout.

Problémy DOCSIS a latence jsou však dobře známé - viz např. whitepaper Cablelabs - "Low Latency DOCSIS: Technology Overview"

When Idle    Under Load  99th Percentile
DOCSIS 3.0 Early Equipment            ~10 ms    ~1000 ms    ~1000 ms
DOCSIS 3.0 w/ Buffer Control          ~10 ms    ~100 ms     ~100 ms
DOCSIS 3.1 Active Queue Management    ~10 ms    ~10 ms      ~100 ms
Low Latency DOCSIS 3.1                ~1 ms     ~1 ms       ~1 ms

DOCSIS 3.1 AQM je právě DOCSIS-PIE, o kterém jsem mluvil. A nejedná se jen o technologie u modemů, ale i u CMTS.

@SlambJedná se o situace, kdy je na síti více zařízení, příp. uživatelů samozřejmě. Stačí např. pracovat na vzdálené ploše a na jiném zařízení se začnou stahovat aktualizace. Naštěstí to není tak tragické a časté na 1Gbps lince (proto ji mám konec konců).

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

Já mám 50mbit upload (shapuju si pouze upload) a používám linuxový router (Turris Omnia s OpenWrt) s cake qdisc:

Citovat

tc qdisc replace dev eth2 root cake bandwidth 52480kbit diffserv4 docsis

K těm 52480 kbit jsem došel pečivou detekcí bufferbloatu (zahltil jsem pomocí traffic generatoru z jedné veřejné IP na druhou upload a následně se pingoval s vyšší DSCP prioritou - s bufferbloatem by latence postupně stoupala).

Bufferbloat samotný JE na straně klienta řešitelný problém, je-li stabilní rychlost uploadu (což u kabelového VF je, aspoň u mě). Všechno ostatní, zejména jitter, ne.

Download neshapuju, tj. zahlcení downloadu je možné, ale to se mi při poměru DL:UL 20:1 skoro neděje...

S nějakou prioritizací (používám modifikaci cake, která mění poměr jednotlivých front voice/video/standard/bulk, bohužel cake je v tomto nekonfigurovatelný, tj. musím patchovat přímo linuxový kernel) packetů je pak v pohodě možné mít plně vytížený upload uploadem do cloudu / torrentem a u toho bez vlivu na latenci hrát hry.

• 1000 Mb/s
  • -
  • Start
  • Vodafone Station / TG3442DE
  • Brno

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...