Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

@sodekczasi mas pravdu v tom, ze pokud je AP zvlast, da se s tim vic laborovat ale asi je to i lepsi co se tyce vykonu. Pokud bych ale uvazoval o routru + AP, tak je to investice na 10k 😄 

O Mercusys jsem uvazoval, protoze ma dobry parametry (2.5Gbps port a 6 GHz) a patri pod TP-Link, tak jsem si myslel, ze to asi bude dobra, nebo ta lepsi znacka ale mozna to tak neni 😄 a jak pise @r2d2otazka je ohledne podpory atd. 

Asi mrknu na nejaky AP od Ubiquti (U6 Pro nebo U7 Pro) ale pokud ho pripojim k Vodafone routru, nevim jestli a v cem bude pro Ubiquiti brzdou. V tom pripade bych asi zainvestoval do Mikrotik routru... Pripadne za Vodafone zapojil firewall FortiGate, ktery mam (na to jsem i zapomel, ze ho mam z prace 😄 ) Chci to jako investici do budoucna (wifi 7 je stejne zatim k nicemu ale pasmo 6 GHz se hodi a kdyz AP, tak jedine s pasmem 6 GHz ale je to pekne drahy 😞 (to kvalitnejsi myslim)

Tech moznosti mam vicero 😄 

1. Vodafone + Ubiquiti

2. FortiGate firewall + Ubiquiti

3. Mikrotik + Ubiquiti

musim zjistit co bude nejlepsi. Nejak nad tim pouvazuju

• Premium
  • -
  • -
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Praha

@myschovipTak TP-Link rozhodně dobrá značka není (mimochodem, v USA se chystá jeho zákaz - o důvodech se můžeme dohadovat, ale pro podporu těch zařízení to nic moc dobrého neudělá, je to velký trh).

Jaký máte ten Fortigate ? To bude rozhodně lepší než ten VF modem, i když to bude asi už kousek bez podpory, pokud je to něco starého. Ale jako nějaké meziřešení to určitě nemusí být špatné.

Mikrotik / Ubi určitě dobrá volba, je to jen o tom, kolik do toho chcete investovat. Investice kolem 10-20k (router + 2-4 AP) je určitě realistická, pokud chce člověk pokrýt celý byt / dům gigabitovou WiFi, to je co už jsem psal na začátku, že si to člověk musí zvážit. Ale zase je to  řešení, co Vám vydrží na velmi dlouho. Ale u routeru bych se díval po něčem, co umí minimálně 2.5Gbps ethernet na WAN i LAN.

Případně, pokud máte nějaký starý či nepoužívaný počítač (teoreticky i laptop s druhou NIC v USB ), tak můžete použít jako router ten a nainstalovat tam opn/pfsense. Ale samozřejmě spotřebu to má vyšší než dedikovaný router (ale zase to umí hodně věcí, dá se to používat jako NAS atd.).

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

@r2d2o tom TP-Linku jsem nevedel, zajimavy... tak to asi davam ruce pryc 😄 

jinak mam malicky FortiGate 40F s UTP licenci, takze plnohodnotni firewall... Abych pokryl byt 80m2, na to by mi asi (zatim) stacilo jedno AP... Pokud bych ale nepouzil svuj FortiGate, tak najit dobry router s 2.5Gbit portama za rozumnou cenu je docela tezky, pokud mas typ, sem s nim 😄 

Jinak zajimavost, cetl jsem si neco malo o AP Ubiquiti U7 Pro a az tak ho komunita nedoporucuje, coz je zajimavy, protoze je to novinka. Mel jsem ho v hledacku ale komunita doporucuje radeji U6 Enterprise, protoze ma MIMO 4x4 s pasmem 6 GHz (U7 Pro ma MIMO 2x2 ale taky pasmo 6 GHz

• Premium
  • -
  • -
  • Praha

@myschovipOno s tou U7 Pro je to tak, že se to vlastně asi mělo jmenovat U7 Lite, protože to tak odpovídá parametricky.

U6 Enterprise je dobré řešení, ale taky stojí tolik skoro co 2x U7 Pro (nebo U7 Pro a U6 Lite na dokrytí), což mě přijde lepší investice na pokrytí prostor a navíc U7 podporuje novější WiFi 7. Ale je to rozhodně rozporuplné zařízení.

Na 80m2 byt určitě jedno AP stačit nebude (zvlášť pokud je to panelák), pokud chcete mít všude gigabit na bezdrátu. Ten útlum na 6GHz je ještě větší než na 5GHz (logicky), ta rychlost a kvalita signálu jde rychle dolů. Na pokrytí nějakým signálem určitě dostatečné jedno AP (a žádná hrůza to nebude - stovky Mbps), na pokrytí plnou rychlostí určitě ne (což Vám nemusí vadit, jen aby bylo jasné, co si kupujete).

S těmi routery - Ubiquiti UniFi Gateway Max nebo Mikrotik CCR2004 (ale ten je dražší, ale má zase SFP+) co mě napadají. Ale podívejte se, co je k dispozici, ono se to celkem rychle mění, příp. napiště co Vás zaujalo-

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

@myschovip po různých bodech co tady píšeš - asi bych začal u rozumného AP (1 - 2ks) a otestoval s routrem od Vodafone. Router - AP vždy po kabelu.  Pak zjistíš, co bys od toho očekával dál. Osobně bych se rozmýšlel mezi WiFi 6 a WiFi 7, podle nějakých vlastních priorit a výhledů do budoucna. Když budeš mít slušná AP, router k nim dokážeš dokoupit opět dle vlastních potřeb.

Taky existuje UniFi U7 Pro Wall, to jen kdybys měl peněženku hodně tlustou a chtěl mít AP ve více místnostech v trochu jiné podobě, než je kulaté UFO.

Upraveno uživatelem sodekcz
  • Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole

@sodekczten Ubiquiti U7 Pro Wall je zajimavy a kdyz se k tomu dokoupi stojanek tak to vypada i celkem dobre 🙂 a da se s tim hrat a zkouset ruzna mista a uhly. 

AP + injector + stojanek = docela velka investice ale ma to WiFi 7 a 6 GHz pasmo, takze investice na par let... asi do toho pujdu 

Nejdrive to zkusim s Vodafone routrem, pokud to nebude ono, zkusim svuj FortiGate 40f a pokud to taky nebude ono, tak se naseru a vrazim prachy do Ubiquiti Gateway Max a mam klid na par let 😄 

• Premium
  • -
  • -
  • Praha

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...