Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Mám cca měsíc Modem Vodafone Station Wi-Fi 6 s tarifem 1Gb/s.

U pevného připojení je rychlost a PING  v pořádku cca 950Mbit/s a PING 10ms.

Problém je u WIFI připojení, kde je často ping přes 250ms někdy i  500ms, rychlost je vcelku OK.

Jedná se o panelový byt (jedna místnost), modem jsem zkouše na různých místech a PING je vysoký na 2,4 i 5 GHz.

Změnil jsem i kanály a kontroloval přes WIFI Analyzér a na frekvenci jsem sám.

Na problém jsem přišel při hraní Half Life Alyx na brýlích připojených přes WIFI, kdy se hra sekala.

Jakmile připojím do Vodafonu modemu jiný router s WIFI, tak na nové WIFI je PING vždy pod 50ms a hra běží bez sekání.

Je to na reklamaci nebo je to vlastnost tohoto typu modemu od VF?

Díky za odpověď.

• Premium
  • -
  • Family
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Praha 10
Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/63449-modem-vodafone-station-wi-fi6-%C5%A1patn%C3%BD-ping-u-wifi/
Sdílet na ostatní stránky

• Slamb změnil název na Modem Vodafone Station Wi-Fi6 - špatný ping u WiFi

@martin.strachalNa VR ta WiFi v Vodafone modemu rozhodně použitelná není - ta WiFi je celkově nic moc.

Jaký máte bitrate a jaký SW používáte (VirtualDesktop, SteamLink, ... )?

Každopádně nejlepším řešením je dedikovaný WiFi přístupový bod jenom pro ty brýle, ve stejné místnosti, s přímou viditelností, ideálně na 6Ghz (v horším případě na 5Ghz na nezarušeném kanálu).

Takže pokud máte jiný router, co nepoužíváte (a je to něco alespoň trochu rozumného), můžete z něj udělat AP jenom pro VR (počítač potřebuje kabelové spojení s tím AP - jde to ale udělat i přes switch).

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

No mně šlo spíše o to jaký je průměrný ping u WIFI u tohoto typu modemu.

Jestli je to na reklamaci či nikoliv.

Tu hru bych vůbec neřešil, to bylo jen jako příklad.

Jak jsem psal, když do Vodafone modemu připojím jiný router s WIFI, u které je PING pod 50ms, tak hra běží celou dobu stabilně bez sekání.

Ale jinak díky 

• Premium
  • -
  • Family
  • Praha 10

Já s tímto modemem na herní servery steam her mám na WiFi ping 50-70ms v rámci Evropy (měřeno teď). Je možné, že si modem a WR brýle spolu nerozumí nějak. Začal bych klasickým resetem do továrního nastavení, to dokáže kolikrát odstranit problémy netušené. Následně bych si pohrál se zabezpečením WiFi (WPA2 vs. WPA3), šířkou pásma... 

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Brüx
před 36 minutami, Technikus napsal:

A je problém jen s pingem přes Wifi, takové měření rychlosti zařízení na wifi je v pořádku? 

Pouze přes WIFI, pevné připojení je cca 10ms.

Na měření používám mobil S23 aplikaci Speed test nebo CESNET speedtest a u NTB Speed test. Výsledky podobné...

před 6 minutami, Marek-26 napsal:

Já s tímto modemem na herní servery steam her mám na WiFi ping 50-70ms v rámci Evropy (měřeno teď). Je možné, že si modem a WR brýle spolu nerozumí nějak. Začal bych klasickým resetem do továrního nastavení, to dokáže kolikrát odstranit problémy netušené. Následně bych si pohrál se zabezpečením WiFi (WPA2 vs. WPA3), šířkou pásma... 

Tak to je dobrá odezva...

Tovární nastavení VR i modemu jsem udělal...
WPA2 a WPA3 a změny pásma, vše jsem dělal a na kanále 5GHz jsem v pásmu sám dle WIFI Analyzeru.

Na měření používám mobil S23 aplikaci Speed test nebo CESNET speedtest a u NTB Speed test. Výsledky podobné...
Asi zkusím požádat o nový modem...

• Premium
  • -
  • Family
  • Praha 10

@martin.strachalTa hra je tam ale právě to důležité, zejména u WiFi (ale ani u pevného připojení) neexistuje něco jako konstantní ping - je to vždy ping při nějaké situaci a zátěži.

U WiFi do toho navíc vstupuje okolní rušení, kvalita chipů, antény, atd.

Váš Alyx běží na PC, protože to je PCVR hra, do Vašeho headsetu se realtime přenáší hra jako video (obraz do obou displayů) - typicky H265/H264 video, bitrate až 500Mbps (VirtualDesktop H264+, běžně 100-200Mbps ), 72-120FPS (podle headsetu), to vše v realném čase.

Pokud není WiFi kvalitní, tak dojde k záseku, to typicky vede k lavinovému efektu (protože enkodér neustále generuje nový stream) a lavinovému efektu záseků (a z toho vznikají ty pingy v stovkách ms).

Takže vyměnit modem můžete zkusit, ale na VR ten modem opravdu není dostatečně kvalitní WiFi a při nejlepším případě vám bude skákat latence, vypadávat frames atd. (někomu se z toho pak dělá i fyzicky špatně v VR).

Když budete přenášet minimum dat, tak i ten ping bude výrazně lepší - schválně si zkuste dát nějaký minimální bitrate v tom VR, bude to hrozná mazanice, ale ten ping se pravděpodobně zlepší.

@Marek-26Viz co jsem napsal nahoře, to co píšete, není vůbec srovnatelný případ. Alyx běží na PC, realtimově se streamuje ve velkém rozlišení hru jako video (např. až 3072x3216 u Quest 3 - pro jednoho oko, tzn. tohle 2x), VR brýle zpátky posílají stav senzorů (pohyb hlavy, ovladačů atd.) a tohle vše po WiFi.

Upraveno uživatelem r2d2
  • Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...