Odesláno 22. března 2025 v 21:4822. břez 2025 Omlouvám se, že mluvím anglicky, moje čeština není moc dobrá, zvláště v psané formě. Prosím, posuňte se níže pro strojový překlad.Hello.First of all, apologies for posting in English. My Czech is not what it should be yet, and especially when it comes to writing. I will post a machine translation below this.I have had cable internet with Vodafone (1 gigabit down), previously UPC, for a few years now. For more than 3 years, I have also used GoCoax MA2500D MoCA adapters for a wired Ethernet connection using the same coaxial cables that the Vodafone is using. I have never had any problems with either, especially the MoCA adapters, which I'm sure I didn't touch once since installing them.I also have a Point of Entry filter installed, to prevent MoCA signal leaving my apartment. I'm using Vodafone Station TG3442DE in bridge mode.Recently, I had a week-long maintenance and since then, my MoCA adapters have been unable to see each other. Looking on this forum, it seems likely that my connection was upgraded/maintained as described at https://www.vodafone.cz/modernizace/.Two questions:Is it possible that the network upgrade turned on/enabled a new DOCSIS standard that is now interfering with my MoCA adapters?If yes, is there a different MoCA adapter model or setup that is known to work? Does anyone have any experience with this issue or any insights?Thanks for any responses, and once again, sorry for not being able to write in Czech.Ahoj.Především se omlouvám za psaní v angličtině. Moje čeština není taková, jaká by měla být, a to zejména pokud jde o psaní. Níže pod tento text vložím strojový překlad.U Vodafone (1 gigabit download), dříve UPC, mám kabelový internet už několik let. Více než 3 roky také používám adaptéry GoCoax MA2500D MoCA pro kabelové ethernetové připojení pomocí stejných koaxiálních kabelů, které používá Vodafone. Nikdy jsem s ničím neměl problémy, zejména s adaptéry MoCA, kterých jsem se od jejich instalace určitě ani jednou nedotkl.Mám také nainstalovaný filtr Point of Entry, který zabraňuje šíření signálu MoCA z mého bytu. Používám Vodafone Station TG3442DE v režimu bridge.Nedávno jsem měl týdenní údržbu a od té doby se moje adaptéry MoCA nemohou navzájem najít. Při pohledu na toto fórum se zdá pravděpodobné, že moje připojení bylo upgradováno/udržováno, jak je popsáno na https://www.vodafone.cz/modernizace/.Dvě otázky:Je možné, že upgrade sítě zapnul/povolil nový standard DOCSIS, který nyní interferuje s mými adaptéry MoCA?Pokud ano, existuje jiný model adaptéru MoCA nebo nastavení, o kterém je známo, že funguje? Má s tímto problémem někdo zkušenosti nebo nějaké postřehy?Díky za jakékoli odpovědi a ještě jednou se omlouvám, že nemohu psát česky. Upraveno 22. března 2025 v 21:5022. břez 2025 uživatelem Rahzel - - - - Prague
Odesláno 23. března 2025 v 14:4923. břez 2025 Ahoj, musel jsem si trošku nastudovat jak MoCa síť funguje, je to domácí síť kde běží ethernet přes koaxiální kabel, síť běží na frekvenci 1125-1675 MHz,problém bude v tom že po upgradu sítě Vodafone došlo k rozšíření použitých frekvencí, kdy Vodafone nyní používá frekvence až do 1178 MHz, takže tam dochází k překrývání MoCa a Vodafone sítě,Vyřešit by to možná mohl vysokofrekvenční filtr, který by v určitých místech sítě odfiltroval frekvence Vodafone, ale netuším jak přesně to máš přesně zapojené a za by to šlo takto realizovat, zkus nakreslit schéma sítě jak to máš zapojené. Kabel 150 Mb/s - Komfort Compal VF, VTV box, CA modul Brno
Odesláno 23. března 2025 v 15:1723. břez 2025 Řešení I would generally suggest staying away from MoCA technologies—it is unreliable and won't work with modern DOCSIS, as it uses a wider range of frequency spectrum. It is possible to some extent to mitigate the issue by reconfiguring MoCA adapters to use a different spectrum than DOCSIS 3.1 (see: https://www.gocoax.com/post/change-moca-adapter-to-d-bnad-high-mode).You can try it out; it might help. However, I would still recommend getting rid of this technology. In the long term, you'll be much better off terminating the coax connection to the modem and using an Ethernet cable in your apartment. I know this may not be what you want to hear, but unfortunately, it is the best solution. Premium - - - -
Odesláno 23. března 2025 v 18:2823. břez 2025 Podle toho jak je zapojený rozvod, by mohl pomoci LTE filtr zapojený před připojení zařízení MoCa. To schéma to prostě chce Super Super+ ALLinONE Vodafone TV Premium, CA modul Praha
Odesláno 23. března 2025 v 19:4423. břez 2025 Autor On 3/23/2025 at 4:17 PM, r2d2 said:I would generally suggest staying away from MoCA technologies—it is unreliable and won't work with modern DOCSIS, as it uses a wider range of frequency spectrum.It is possible to some extent to mitigate the issue by reconfiguring MoCA adapters to use a different spectrum than DOCSIS 3.1 (see: https://www.gocoax.com/post/change-moca-adapter-to-d-bnad-high-mode).You can try it out; it might help.However, I would still recommend getting rid of this technology. In the long term, you'll be much better off terminating the coax connection to the modem and using an Ethernet cable in your apartment. I know this may not be what you want to hear, but unfortunately, it is the best solution.Thank you. This was the solution. I followed the instructions in the link you provided, and the adapters are working again.I can't believe I missed this support article. I combed through their website, upgraded the adapter's firmwares, and searched through the forum, but I never found the article/video you linked. I should have found this myself, but thank you for finding it.As for not using MoCA, unfortunately it is the only decent option. My options are very low speed Wi-Fi (sub 20Mbps), PoE which is even worse, and MoCA which can hit about 900ish Mbps.Until this happened, MoCA has been rock, solid for me. So it looks that's what I have to use so far.---Díky. Tohle bylo to řešení. Postupoval jsem podle instrukcí v odkazu, co jsi poslal, a adaptéry zase fungujou.Nemůžu uvěřit, že mi tenhle článek podpory unikl. Pročesával jsem jejich web, upgradoval firmware adaptérů a hledal na fóru, ale ten článek/video, cos poslal, jsem nenašel. Měl jsem na to přijít sám, ale díky, že jsi to našel.Co se týče nepoužívání MoCA, bohužel je to jediná slušná možnost. Mám na výběr jenom hodně pomalý Wi-Fi (pod 20 Mbps), PoE, který je ještě horší, a MoCA, který zvládne tak 900 Mbps.Do týhle chvíle mi MoCA fungovalo naprosto spolehlivě. Takže to vypadá, že to budu muset zatím používat.Thank you @Standa and @tomus , I think you were also on the right track, but the other solution is simpler and doesn't involve purchasing a filter. I appreciate you taking the time to respond. ---Díky Standa a tomus, myslím, že jste na to šli taky dobře, ale to druhý řešení je jednodušší a není s tím spojená koupě filtru. Cením si toho, že jste si udělali čas a odpověděli. - - - - Prague
Odesláno 23. března 2025 v 22:2123. břez 2025 Glad I could help. While MoCa isn't the best option, I definitely wouldn't switch to PoE adapters—if MoCa has its drawbacks, those would be a complete disaster. My main point is that if you're planning to stay long-term, it would be wise to consider replacing coax with either ethernet or fiber, if feasible.MoCa speeds don't scale well beyond gigabit, despite the availability of a 2.5Gbps variant, they add 2-6 ms latency too. Additionally, as newer DOCSIS requires a wider portion of the spectrum, when DOCSIS FD/ESD is implemented in the VF network, there won't be any workaround. But that's a consideration for the future. Premium - - - -
Odesláno 24. března 2025 v 07:1024. břez 2025 Myslím, že při rozumném zapojení rozvodů a použití LTE filtru (cena do 200 Kč) bude funkčnost zachována Super Super+ ALLinONE Vodafone TV Premium, CA modul Praha
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.