Přejít na obsah

Featured Replies

Odesláno

Různé Ssid pro 2.4 a 5 ghz tyto sítě přece nijak neodděluje. Není to alternativa sítě pro hosty.

Pokud bude IoT na 2.4 a zbytek na 5 ghz tak pořád můžou spolu plně komunikovat a nejsou nijak odděleni.

• Start
  • -
  • Základní
  • Compal CH7465
  • Opava
Odesláno

@CableG Nesouhlasím, dříve to smysl určitě mělo - ale v dnešní době je to spíše kontraproduktivní (ale samozřejmě existují rozbití klienti i špatné AP, to jsem psal i v původním příspěvku, ale chce to vyřešit spíše tenhle problém)

I v tom Apple doporučení, co linkoval @zajdee to píšou velmi jasně:

For best performance with Apple devices, the Wi-Fi router providing the network should use a single network name across all of its wireless bands: the 2.4GHz band, the 5GHz band, and the Wi-Fi 6E network’s 6GHz band.

Přesně takovou mám zkušenost i prakticky - zařízení plynule roamingují mezi různými AP a pásmy - pokud se vzdálí více, přepnou na 2.4GHz bez přerušení a pak se vrátí zpět (toto je jedno z bolavých míst špatných klientů). A stejně tak ani u sítí (kancelářské budovy) to v drtivé většině případů už taky nikdo z adminů nerozděluje (dávno jsem to nikdy takto nikde nevidě - většinou to bylo spíše u někoho doma, na WiFi AP na úrovni integrovaného modemu).

@Ivo2003 Oddělenou sítí jsem myslel opravdu oddělenou síť - tzn. samostatné SSID a samostatnou VLAN. S některými IOT zařízeními je to sice trochu komplikované, plus člověk většinou potřebujeme mDNS forwarding.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

@r2d2 To doporučení Apple znám - jako dlouhodobý uživatel jejich produktů si dovoluji tvrdit, že se mýlí a kdyby vyházeli ze svých wifi driverů všechno, co tam narvali od Cisca, tak by světu hodně pomohli, protože od té doby Apple a wifi je teda občas dost utrpení 🙂

Oddělení 2,4 od ostatních sítí přináší mnohem větší klid, fakt že jo - schválně jsem si to včera spojil a zatímco Dell s Windows 11 roamuje mezi apčky fajn, tak Apple Watch to prostě nedávají ani smykem. Až budu mít chvilku, tak můžu pobíhat s macbooky a iPady, jestli jsou na tom stejně blbě.

Wifiny v jedný cimře (takový ty domácí) má smysl rozdělit když někoho chci vypakovat z 2,4 GHz, protože je to obvykle zarušené jako prase a chci tam nechat jen to, co tam být musí. Ostatní věci tam raději nepouštím, rádi tam zůstávají, i když už kolem sebe mají obstojný signál ve vyšším pásmu.

V 28. 3. 2025 v 8:45, Ivo2003 napsal:

Různé Ssid pro 2.4 a 5 ghz tyto sítě přece nijak neodděluje. Není to alternativa sítě pro hosty.

Pokud bude IoT na 2.4 a zbytek na 5 ghz tak pořád můžou spolu plně komunikovat a nejsou nijak odděleni.

@Ivo2003 Záleží na úhlu pohledu 🙂 Moje domácí síť má extra ssid pro 2,4 a 5 a obě jsou nabridgované na místní lan. Pak mám tunelované ssid pro hosty (úplně jiná síť, je tam aktivní i client isolation, takže se zařízení nevidí ani v rámci toho ssid) a pak mám další tunelované ssid s jinou sítí, kde jsou IoT, které nechci ve své místní síti - ty se navzájem vidí, já vidím ze své lan na ně, oni se nedostanou ze své sítě do mojí lan 🙂 A to mám rozprsknutý přes 6 APček, jen to ssid pro IoT není úplně všude, vysílám ho jen tam, kde to má smysl, aby se mi při nějakém výpadku (třeba upgrade firmware APčka) nechytily ty věci někde blbě a urputně tam zůstávaly - což mi třeba dělá s oblibou cokoliv od Merossu (a bohužel zrovna tyhle věci mám napříč barákem, takže je mám na ssid, co je v celé síti dostupné a je to teda občas peklo je zahnat tam, kde je to potřeba).

• Premium Profi
  • -
  • ALLinONE
  • Vodafone Station WiFi 5, Vodafone TV app Apple, Vodafone TV Premium box, CA modul
  • Praha 6
Odesláno

@CableG Větší klid v čem přesně? Já nemám potřebu dělat nějaký micromanagement - že se např. nějaké IOT zařízení nepřipojí na nejbližší možné AP, ale zůstane na tom vedle, je mi jedno, když to stejně vše funguje spolehlivě :) Ale ani při pohledu do kontroléru žádný problém nevidím ani v logu - staré zařízení na 5GHz, novější na 6GHz, občas něco na chvíli přepne na 2.4GHz když vypadává z dosahu a pak se vrátí zpátky. Stejně tak i z praktického pohledu - při např. online schůzce z Iphonů přechod mezi AP sotva poznám roaming. Je pravda, že třeba starší iOS, Unifi a Cisco (Meraki) měli např. problémy s 802.11r (hlavně u WPA3), ale to by mělo být už vyřešeno.

Jinak bateriové zařízení ala Apple Watch obecně dle mé zkušenosti zůstávají na 2.4GHz více agresivně (zejména v nečinnosti) - důvodem bude pravděpodobně i spotřeba baterie (hlavně to zařízení má minimální nároky na WiFi v běžném provozu mimo hovory - notifikace atd.).

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Větší klid - neřešíš záhady. iPad Pro M1 je taky úplně zoufalej. Kdyby zůstal na 2,4 tak budiž, sice blbý, ale aspoň nějak. Dva metry od apčka, na který měl roamovat a on se radši pokoušel spojit přes 5G ale asi zkoušel i WiFi, protože se co chvíli video zastavilo. Když mu 2,4 a 5 oddělím různým ssid, tak je v pohodě a roamuje jedna radost.

No a mikromanagement - kdyby ty děsný merossy fungovaly, tak bych to taky neřešil. Jenže oni milují se připojit a zůstat tam ať se děje cokoliv. No a fakt je dost naprd mít meross připojenej s nějakým šíleným poměrem s/n a nemoct si otevřít bránu jak je to ztrátový 🙂

No a krom toho na 2,4 vidím asi 60 sítí. Co tam nemusí být, to tam preventivně nechci 🙂

• Premium Profi
  • -
  • ALLinONE
  • Vodafone Station WiFi 5, Vodafone TV app Apple, Vodafone TV Premium box, CA modul
  • Praha 6
Odesláno

@CableG To si myslím, že ale bude problém někde jinde než obecně v Apple zařízeních. S žádným Apple zařízením žádný takový problém nemám a už dlouho neměl (vyjímka byl třeba Intel Mac - to byla hrůza hrůz). Ani doma (Unifi), ani jinde (různý mix, hlavně ale Meraki). Největší "problém" s těmi staršími Apple zařízeními jako třeba iPad (starší Air), co mám, je obecně pomalejší WiFi dále od AP (třeba jen 400/400, i když jiné WiFi 7 zařízení tam v pohodě zvládne 1200/600, ale stabilní ping a jitter mají oba.). A pak samozřejmě ten WPA3 bug svého času. Co tam máte za APčka ?

Ale rozhodně ne nic takového, jako popisujete a to těch sítí tu vidím v okolí podobně.

S Meross ale zkušenost žádnou nemám, i když těch různých pofidérních WiFi IOT zařízení tu je povícero (hlavně třeba různé věci postavené na ESP8266 jsou hrůza a děs), samozřejmě vše WiFi 4.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

No jabka jsou nevyzpytatelný od zahájení spolupráce s Cisco (zhruba kolem iPhone 6 mám pocit), do té doby to byla totální pohoda. Pak to začalo - některý generace byly vyloženě na rozšlapání, na 2,4 kanál 1 jsem rovnou zakazoval, protože to byla úplná pohroma - no teď už to nějak chodí, ale někdy je to zvláštní.

Teď mám FortiAP 321C, plánuju v rámci přechodu na WiFi 7 přejít na Unifi, ale protože se mi ještě nechce měnit router, tak to bude trošku větší klikání a tak to odkládám (odkládám to teda už docela dlouho, on to měl být původně upgrade na WiFi 6, ale tak už půjdu rovnou na sedmičku 🙂).

• Premium Profi
  • -
  • ALLinONE
  • Praha 6
Odesláno

@CableG Tak to bude dost možná ono, to je už docela staré zařízení, které navíc jestli koukám dobře, tak na 2.4GHz umí nejlépe 802.11n (WiFi 4), což je i doba, kdy jsem spoustu těch popisovaných problému zažil i osobně.

Takže si myslím, že se Vám situace výrazně zlepší po upgradu, minimálně u těch Apple zařízení (které na 2.4 umí i WiFi 7).

Ale osobně provozuji Unifi též bez jejich routeru a vůbec mi to nevadí (mám Opnsense box).

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Jenže tyhle problémy to mělo už jako nové. A bohužel věcím od Apple to od vylepšení Ciscem vadí (což je pro mě docela blbý, když Apple je moje primární platforma). Windows (které prakticky nepoužívám) to nikdy žádný problém nedělalo. Ale stejně - já moc nechci aby mi věci padaly na zarušené 2,4 GHz když jsem si vyrobil dobré pokrytí v 5 GHz. Takže to rozdělení mi přijde dobře i když by to žádné další problémy nedělalo.

Jasně, já tu změnu uklikám - jen to bude trošku víc práce než když byl controller Fortigate a všechno udělal za mě a každý ssid je pro něj další interface aniž bych musel cokoliv dělat. No a taky budu muset vyměnit hlavní switch, protože celou síť napájím z něj a on umí jen PoE+ a když má z toho napájet i nějaký switch po cestě a navíc apčko, tak už bych byl limitovanej jen na wifi 6 s dost omezeným výběrem apček. No a taky umí jen gigabit a když už si budu hrát, tak ať to stojí za to 🙂

• Premium Profi
  • -
  • ALLinONE
  • Praha 6
Odesláno

@CableG Jasně, to já přece neříkal, že to nedělalo od začátku, ale že to je poměrně staré zařízení (přestalo se prodávat před 5 lety) a že na starších / starých AP jsem s Apple zařízeními (a jinými) pozoroval některé popisované problémy, ale na nových ne, alespoň těch kvalitnějších (hlavně Unifi a Cisco). Obecně cokoliv před WiFi 6 nemá moc cenu řešit, ten upgrade tam je obrovský, nejenom v rychlostech, ale i efektivitě / spolehlivosti a souvisejících technologiích.

Těmi vylepšeními myslíte FastLane a FastLane+? To je obecně celkem k ničemu (FL+ se zapíná u 60% vytížení pásma), v produkci se to i často vypíná, benefit velmi malý. Ale problémy jsem s tím nikde neviděl, když to bylo vypnuté.

Moje zkušenost je, že tyhle problémy v současn době (nejčastěji) způsobují staré (a rozbité) AP a klienti, ale taky špatné rozmístění AP (pokud to člověk chce udělat opravdu pořádně, doporučuji si někde půjčit Ekahau či Haminu, pokud je možnost, měření z telefonů / počítačů či něčeho jako je WiFiMan je hodně nepřesné - resp. nejsou to spektrální analyzátory).

Jinak určitě, minimálně 2.5G má smysl (10G osobně hodlám přeskočit, další upgrade bude spíš optika, pokud někdo nevymyslí něco lepšího v metalice - ale nevypadá to a optika jenom zlevňuje).

Upraveno uživatelem r2d2

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague