Přejít na obsah

starý odkoupený modem EPC3208 a internet300+

Doporučené příspěvky

Návštěvník Drejkys

Potřebuji poradit ohledně staršího modemu EPC3208 a kolísavé rychlosti internetu300. Modem vlastním již spoustu let a nyní jsem si nechal navýšit internet ze 100 na 300mbps. Zjistil jsem že v průběhu dne a zejména ve špičce mi klesne rychlost na UPC speedtestu. Maximálně naměřím něco kolem 320, ale třeba v podvečer a večer to klesne na 280. Ale u 2 příbuzných, kteří mají pronajatý modem Compal se stejným tarifem rychlost v průběhu dne neklesá a to je mají v režimu router a mají i o pár milisekund lepší pingy. Mám tu nevyrovnanost rychlosti přikládat za vinu starému modemu EPC3208 nebo spíš problém s kolísáním signálu v našem paneláku? Na modemu mám jiný napájecí adaptér, protože původní mi odešel, použil jsem ale 12V 2A kvalitní a nevím jestli mu teda nechybí těch původních 15V? Za modemem mám router, ale tím to není, chová se to stejně i když ho vyřadím. Potom jsem ještě zjistil že někdy když restartuji modem a najedu na jeho webové rozhraní, tak mám místo 4 upstream kanálů signál jen na 2 a když ho několikrát restartuji tak teprve chytí všechny 4, to je normální jev? Compal nemám protože to bych zase musel platit pronájem nebo odkoupit a podle místních reakcí si jím ani nejsem moc jistý. Pokud byste mě přeci jen přesvědčili o výměně modemu za Compal, má smysl ho přepnout do bridge modu a nechat můj nový router TPlink Archer C6. Používám 2PC, a několik dalších wifi zařízení. Díky 

Odkaz ke komentáři
https://www.techforum.cz/topic/7395-star%C3%BD-odkoupen%C3%BD-modem-epc3208-a-internet300/
Sdílet na ostatní stránky

Samotný pokles na 280 bych moc neřešil. Ohledně kanálů neporadím, to musí někdo jiný. Co se týká bridge, myslím, že má cenu to tak nechat i pokud bys přešel na Compal. Ale to by bylo na delší diskuzi. Záleží na tobě, proč sis Archer koupil a jestli by ti ho Compal nahradil.

• Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole
Návštěvník Drejkys

Ta rychlost mě až tak netrápí, ale nevím jestli tím není připojrní třeba i jinak nestabilní a hlavně bych si nerad zaplatil ten Compal a potom zjistil že je to stejné kvůli přetížení v našem domě apod. Vždy brzy ráno a v noci to běhá lépe, možná bude na vině ten nízký počet 8 down kanálů oproti těm 20-ti nebo kolik jich má ten Compal. Ale zase jiní tu psali že jim s Ciscem běhá 300-ka krásně. Ten Compal mají v nabídce už přes 3 roky tak si i myslím že co nevidět by mohli přijít zase s nějakým novějším modemem a případný odkup Compalu by se mi teď nemusel vyplatit. Ještě mě napadla jedna věc, když bych si od příbuzných půjčil Compal co mají v pronájmu a připojil ho u mě doma fungoval by na vyzkoušení, nebo to tak není možné?

před 59 minutami , Drejkys napsal:

možná bude na vině ten nízký počet 8 down kanálů oproti těm 20-ti nebo kolik jich má ten Compal

Ano, Tohle je nejpravděpodobnější příčina tvého problému.

Před hodinou, Drejkys napsal:

když bych si od příbuzných půjčil Compal co mají v pronájmu a připojil ho u mě doma fungoval by na vyzkoušení

Můžeš to zkusit, Teoreticky by to fungovat mělo.

Ale je otázka zdá se má smysl zabývat takovým drobným poklesem rychlosti.

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
Návštěvník Drejkys

JJ asi ne, zjistil jsem že ten měřák na webu UPC je asi trochu cinklej a přidává, každopádně já se dostanu v idealních podmínkách na tom UPC měřáku na 320 a jinak přes den spíš kolem 280, pokud bych bral měřáky na jiných portálech tak tam je to ještě méně. Počkám nějaký čas jak se to bude chovat a pak se uvidí.

Můžete si ten Compal vzít do pronájmu od UPC, otestovat si to a pak si hi buď nechat nebo vrátit. Celé vás to bude stát 70kč měsíčně. Každopádně bych to ve vašem případě neřešil, máte to dobré. S měřáky je to těžké. Rychlost samozřejmě musíte měřit v síti UPC, směrem ven se to může zpomalovat z desítek důvodů od peeringu, přes nedostatečnou kapacitu sítě po cestě až po kdo ví co.

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
Návštěvník Drejkys

Zjistil jsem že mám i docela kolísavý ping a občas ztráty paketů v době kdy mi jde ten net ve špičce pomaleji. Například ping na seznam.cz kolísá od 10 do 15ms a zhruba každý 10řádek vyskočí na třeba na 40 apod. Včera když jsem to nechal večer pingovat asi 20 minut tak jsem tam měl i 4 ztrátové pakety. Dnes ráno zase ztráty žádné. Když pingnu modem na 192.168.100.1 tak to mám necelou 1ms a jen občas tam skočí třeba 3ms, myslím že problém bude v modemu nebo dál za ním. Nemůže být provlém že mám na modem napájecí adaptér 12V 2A od staršího externího HDD western místo originálního 15V?

A ještě jedna věc, nevím proč mi nejde pingovat pakety větší než 1472, například: ping -l 1500 -t www.seznam.cz už neprojde. Ale u jiných poskytovatelů projde klidně 10000, to je nějaké omezení od UPC?

Návštěvník Drejkys

Včera jsem zkoušel trochu vytížit linku a když jsem ukončil stahování testovacího torrentu tak se najednou nešlo připojit na net. Podíval jsem se na modem a asi se samovolně restartoval, blikala ikona online a po chvíli zase naskočil. Pravděpodobně se mi to stalo už i nedávno, ale to jsem myslel že byl nějaký výpadek. Je možné že to cisco EPC3208 se při přetížení samo restartuje? Nebo spíš odchází?

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...