zajdee Odesláno 13. června 2019 Sdílet Odesláno 13. června 2019 (upraveno) Ahoj, po dvou letech s IPv6 na síti UPC se mi dnes v noci restartoval modem a z funkční IPv6 konektivity se mi stala nefunkční IPv6 konektivita. Původní IPv6 příděl (prefix) byl z rozsahu (začínal na) 2a02:8308:33f::/48. Nový IPv6 příděl je z rozsahu 2a02:8308:3c1::/48. Nefunkčnost se projevuje tak, že z počítače v koncové síti nejsem schopen kontaktovat žádný IPv6 cíl v Internetu, traceroute skončí na modemu. WAN adresa modemu samotného (v Compalu v sekci Admin-Info) začíná na 2a02:8302:0::/48 a ta zvenku dostupná je. Problém je tedy jen při přístupu z/na adresy přidělené pro LAN stranu modemu. Podobný problém mi nedávno nahlásil známý z Kroměříže, kde byla síť v tomto stavu několik měsíců (!). # traceroute -6 -I nix.cz traceroute to nix.cz (2a02:38::1001), 30 hops max, 80 byte packets 1 2a02:8308:3c1:x:x:x:x:x (2a02:8308:3c1:x:x:x:x:x) 2.096 ms 3.511 ms 4.550 ms 2 * * * 3 * * * 4 * * * 5 * * * 6 * * * 7 * * * 8 * * * 9 * * * 10 * * * 11 * *^C Při pokusu o traceroute zvenku (např. na https://lg.he.net/) nejsou ve výpise vůbec vidět IPv6 adresy UPC, jako kdyby UPC tyto adresy ve své síti neznalo (viz obrázek). Máte-li od UPC IPv6, jak jste na tom vy? Stačí spustit http://www.test-ipv6.cz/ a vložit sem výsledek. V případě nefunkční IPv6 konektivity vám to tento test nahlásí. Běžný provoz (v prohlížeči) na první pohled neindikuje problémy, protože dnešní prohlížeče povětšinou zkoušejí IPv4 i IPv6 naráz a vyberou si ten protokol, který je funkční. Upraveno 13. června 2019 uživatelem zajdee Citovat - - - Compal, 3xCA modul Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomus Odesláno 13. června 2019 Sdílet Odesláno 13. června 2019 Zkoušel jsi restartovat modem? Jinak dnes dopoledne byl velký výpadek internetu ve Východní části republiky, tak možná to s tím nějak souvisí. Citovat Kabel 150 Mb/s - Komfort Compal VF, VTV box, CA modul Brno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zajdee Odesláno 13. června 2019 Autor Sdílet Odesláno 13. června 2019 Nezkoušel jsem restartovat modem, protože 1) nejsem v místě a Compal nadálku reálně restartovat nejde 2) poslední restart po úpravách v síti UPC způsobil znefunkčnění i DS-Lite, takže přestala přípojka fungovat úplně 3) problém není v modemu; když se tohle dělo v Kroměříži (stejný efekt), pomohla až rekonfigurace sítě UPC (na modem se tam nesáhlo) 4) modem může restartovat technik UPC vzdáleně; reakce technika (první úrovně podpory) ovšem byla "vobec tomu nerozumiem, predam to kolegom do Prahy" Z. Citovat - - - Compal, 3xCA modul Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomus Odesláno 13. června 2019 Sdílet Odesláno 13. června 2019 Modem se restartuje odpojení od elektrického napájení, ten jistič snad na chvilku vypnout zvládneš? A tím že se modem restartuje si zároveň modem ze sítě stáhne aktuální konfigurační soubor. Citovat Kabel 150 Mb/s - Komfort Compal VF, VTV box, CA modul Brno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zajdee Odesláno 13. června 2019 Autor Sdílet Odesláno 13. června 2019 Pokud nejsem v místě, nemůžu ani vypnout vypínač ani shodit jistič. 1 Citovat - - - Compal, 3xCA modul Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zajdee Odesláno 16. června 2019 Autor Sdílet Odesláno 16. června 2019 Tak jsem zkušebně restartoval modem pomocí vypínače vzadu a - světe, div se - na nefunkční konektivitu to nemělo vůbec žádný efekt. Je pořád nefunkční. Citovat - - - Compal, 3xCA modul Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomus Odesláno 16. června 2019 Sdílet Odesláno 16. června 2019 Tak nezbývá než kontaktovat UPC aby to zkontrolovali a opravili. Citovat Kabel 150 Mb/s - Komfort Compal VF, VTV box, CA modul Brno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zajdee Odesláno 16. června 2019 Autor Sdílet Odesláno 16. června 2019 To jsem udelal uz ve ctvrtek. Prispevek tady je hlavne kvuli tomu, aby se i ostatni dozvedeli, ze nejaky takovy problem existuje, a pripadne se mohli prihlasit, ze jsou na tom stejne. 1 Citovat - - - Compal, 3xCA modul Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zajdee Odesláno 19. června 2019 Autor Sdílet Odesláno 19. června 2019 Když jsem včera konečně mluvil s technikem z druhé úrovně podpory, tak jsem se dozvěděl, že se problému nikdo nevěnoval (jen visel ve frontě tiketů). Bezva. Dneska, po cca. 24 hodinách od posledního kontaktu s technikem, začala konečně konektivita fungovat - a to nejen mně, ale i na další pražské přípojce. Asi si někdo konečně uvědomil, že udělal chybu v konfiguraci. 1 Citovat - - - Compal, 3xCA modul Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zajdee Odesláno 13. srpna 2019 Autor Sdílet Odesláno 13. srpna 2019 O necelé dva měsíce později je problém zpět. Uf. Citovat - - - Compal, 3xCA modul Praha Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.